Kultura

Austrijski trio “Cobario” na koncertnoj turneji u BiH
Nakon “Godine kulture Austrija – BiH 2016”, koja je publici širom naše zemlje ponudila preko 150 različitih kulturnih događaja, Austrijska ambasada je i tokom 2017. godine nastavila sa intenzivnom podrškom kulturnoj razmijeni i boljem upoznavanju, odnosno predstavljanju savremenih umjetničkih tokova u Austriji.

Kraj oktobra i početak novembra mjeseca obilježit će koncertna turneja austrijskog Tria Cobario i njihove “muzike svijeta”. Zahvaljujući podršci austrijskog Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove, ovaj ansambl će prvi put nastupati u Bosni i Hercegovini, sa  četiri koncerta, i to:

  • 30. oktobra u Hotelu “Central” u Vitezu,
  • 30. oktobra u Centru za kulturu u Travniku,
  • 30. novembra u Kulturnom centru u Cazinu
  • 30. novembra u Kulturnom centru u Bihaću

Uz podršku Austrijske ambasade će Koncert Tria Cobario u Travniku (31. oktobra) biti popraćen otvorenjem izložbe “Domovina velikih kćeri – značajne Austrijanke iz okvira dva stoljeća”, a Koncert u Bihaću (02. novembra) manifestacijom “Dani austrijskog filma”, u sklopu koje će publika imati priliku pogledati tri austrijska filma novijeg datuma.

Austrijski Trio Cobario je nastao 2006. godine, izrastajući iz grupe uličnih muzičara koji su zajedno svirali u Barceloni. Ubrzo su razvili jedinstven i prepoznatljiv stil, okarakteriziran različitim muzičkim inspiracijama, koje su prikupili putujući svijetom, te se stoga  i ubrajaju u žanr tzv. “world music” odn. muzike svijeta.

Mnoga iskustva i pustolovine, koje je trio doživio na svojim putovanjima, pretočeni su u muziku i prezentiraju se bečkim šarmom na do sada pet albuma, od kojih je najnoviji pod nazivom “10 Welten” (“10 svjetova”) izašao ove godine. Cobario, koji čine gitaristi Georg Aichberger alias “Giorgio Rovere” i Jakob Lackner alias “El Coba”, te violinista Herwig Schaffner alias “Herwigos”, je već nastupao na festivalima i u koncertnim dvoranama širom Europe, Sjeverne Amerike i Azije.

Ulaz na sve manifestacije je slobodan.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button