KulturaValter Tuzlanski

U Tuzli se održavaju 20. Književni susreti „Cum grano salis“




Izložbom fotografija Ahmeta Bajrića na Trgu slobode u Tuzli, počeli su 20. Književni susreti „Cum grano salis“. Poznati fotograf Ahmet Bajrić je bilježio 20 godina sve interesantne događaje vezane za Književne susrete „Cum grano salis“ i predstavio izložbom koja je zainteresovala  mnogobrojne građane i prolaznike u gradu. Kako je istakao ovaj poznati fotograf, u svojoj arhivi ima sve što je vezano za sve susrete, “a drago mi je da je izložba postavljena u najprometnijem dijelu grada Tuzle i što će je moći pogledati mnogobrojni prolaznici. Izložbom i djelima koja su postavljena ponovo je oživio u našem gradu Meša Selimović”, kazao je Bajrić na otvaranju izložbe.
Prvi dan Književnih susreta „Cum grano salis“ počeo je predstavljanjem romana „Sinovi i kćeri“ hrvatske autorice Ivane Bodirožić, koja je upriličena u Međunarodnoj galeriji portret Tuzla i promocijom knjige „Greta“, autora Faruka Šehića, te promocijom romana „Kintisugi tijela“ autorice Senke Marić koje su održane u Ateljeu „Ismet Mujezinović“.
Kako je kazao književnik Faruk Šehić koji je ranije dobitnik Nagrade „Meša Selimović“ i u Tuzlu je dolazio na susrete i kao promotor i član žirija, ali i da predstavlja svoje knjige  drago mi je da još traju Književni susreti , a mojoj novoj knjizi ima mnogo iz moje autobiografije, ali sam pisao i jedan mali portret porodice.
Osnivač Književnih susreta “Cum grano salis“, književnik i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i ovoga puta na 20. Književne susrete „Cum grano salis“ sa ponosom je izjavio: “Književne susrete smo osnovali 2001.godine i nismo niti sanjali da će izaći i Nagrada “Meša Selimović „ . Ponosni smo da Tuzla vlasnik treće najveće književne nagrade. Ovih dana žiri će donijeti odluku koja će knjiga od pet predloženih biti nagrađena Nagradom „Meša Slimović” kazao je Imamović.
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla drugog dana Susreta, danas će biti predstavljen roman „Mladenka kostonoga „  autora Želimira Periše, a u večernjim satima u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ će biti predstavljeno dva romana, roman „Putujuće kazalište“, autora Zorana Ferića i roman „Kontraendorfin“, autora Svetislava Basare.
Žiri je ove godine sastavljen od dosadašnjih nagrađenih književnika nagradom „Meša Selimović“, predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović, te članovi žirija, Senka Marić, Ivica Đikić, Milorad Popović i  Mirjana Đurđević .
U uži izbor su nominovani „Kontraendorfin“ Svetislav Basara, „Putujuće kazalište“ Zorana Ferića,“Izvedeni u kičmi“ Amile Kahrović Posavljak, „Mladenka kostonoga „ Želimira Periše.
Nagrada „Meša Selimović“ dodjeljuje se za najbolji objavljeni roman u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.
Dobitnik Nagrade „Meša Selimović“ će biti proglašen na Svečanoj sjednici 9. oktobra u Narodnom pozorištu Tuzla.

Možda će Vas zanimati i:

D.Rebić

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button