Crna hronika

Kradljivac auta iz Sarajeva Enis Mandal Pajser: “Ako je to stvarno uradio, ući će u enciklopediju”

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva, Sud BiH je donio rješenje prema kojem Enis Mandal, zvani Pajser, osumnjičen za organizovani kriminal, krađu vozila, krijumčarenja i iznudu, ostaje još dva mjeseca iza rešetaka, piše Oslobođenje.

 Za enciklopediju

Na ročištu za produženje pritvora tužilac Džermin Pašić je istakao da se istraga u ovom predmetu suočila sa velikim brojem krivičnih djela, te da se mora saslušati najmanje još deset oštećenih vlasnika ukradenih vozila, a nekoliko njih je trenutno van BiH. On je istakao da tužilaštvo za mjesec nije moglo okončati sve istražne radnje u ovom i povezanim predmetima. Pored toga, Tužilaštvo BiH je dobilo dva spisa iz Istočnog Sarajeva u kojima se osumnjičeni Mandal spominje kao izvršilac krivičnog djela.

Tužilac je pojasnio da je, radi očuvanja tajnosti istrage, Sudu priložena dokumentacija iz Istočnog Sarajeva, ali ne i odbrani, te dodao da je braniocu osumnjičenog dostavljen određeni broj dokaza.

Branilac osumnjičenog, advokat Milutin Koprivica usprotivio se prijedlogu tužioca Pašića o produženju pritvora, rekavši da ne postoji opasnost da bi Mandal pobjegao, uticao na svjedoke ili počinio novo krivično djelo. Rekao je da se njegovom klijentu na teret stavljaju 53 krađe auta od juna 2013. do augusta 2016. te da je u tom periodu Mandal bio na izdržavanju kazne zatvora.

“Nisam siguran da je on imao toliko vremena da toliko djela počini kad bi izašao na vikend. A, ako jeste, ući će u enciklopediju”, rekao je Koprivica.

Mandal se tereti da je dio organizovane kriminalne grupe koja se bavila krađom vozila, a koja je otkrivena krajem februara. U akciji su uhapšeni Sreto Pajić iz Istočnog Sarajeva, Zoran Mirjanić sa Sokoca, Miloš Todorović… Na teret im je stavljeno da su krali vozila u Kantonu Sarajevo, a nakon toga ih preprodavali. U nekoliko slučajeva su zvali vlasnike ukradenih vozila, tražeći za njih otkup.

Dodajmo da Tužilaštvo do kraja godine namjerava završiti ovaj i slične predmete te podići optužnicu protiv 30-ak osoba. Navodno su raspisane potjernice za Miroslavom Škobom, Danilom Cicovićem, Njegošem Purkovićem i još nekim osobama. Njegoslav Milinković, Bojan Košarac, Miloš Todorović i Vladimir Stevanović trenutno su na slobodi, uz mjere zabrane.

Istraga SIPA

Također je u toku istraga SIPA u slučaju smrti Save Petričevića, kojem je policija skupa sa Košarcem i Milinkovićem 4. augusta 2016. napravila zasjedu u sarajevskom naselju Ilidža. Tom prilikom Petričević je ranjen, a umro je 25 dana kasnije. Zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlaštenja za ovaj slučaj, pored SIPA, koja provodi istragu, navodno su se zainteresovali i ombudsmeni.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button