Sport

Tragedija na Afričkom kupu nacija: Šestero navijača poginulo u slavlju










Nakon prve pobjede reprezentacije Gvineje na ovogodišnjem izdanju Afričkog kupa nacija, u Gvineji je nesretno stradalo šestero navijača te reprezentacije.

Navijači su se izlili na ulice ubrzo nakon što je posljednji zvižduk začuo u glavnom gradu Obale Slonovače. Tri osobe su poginule kada su se dva vozila sudarila velikom brzinom, dok je nekoliko desetina drugih povrijeđeno u saobraćajnim nesrećama, rekao je policijski izvor agenciji France press koji je dodao da su se mnogi navijači vozili na haubama automobila dok su putevi glavnog grada bili preplavljeni navijačima.

“Ono što je važno je da naši navijači i publika slave na vrlo odmjeren način,” rekao je predstavnik gvinejskog saveza Amadou Makadji za BBC Sport Africa.

“Moraju biti veoma oprezni da ne dovedu sebe u opasnost, jer je cilj fudbala da donese radost, a ne da ostavljaju ožalošćene porodice ostavljaju. Ne želimo da tuguju zbog smrti pa pozivamo sve da slave a ne da se brinu o sebi da im se ništa ne desi.

“Gvineja je zemlja u kojoj su ljudi veoma, veoma strastveni prema fudbalu i doživljavaju fudbal kao nigde drugde na svijetu.”

Kup nacija, koji je počeo 13. januara, završit će se finalom u ekonomskoj prijestolnici Obale Slonovače, Abidžanu 11. februara.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button