Zabava u vožnji za svaku prigodu: Novi MINI Countryman.

Zabava u vožnji za svaku prigodu: Novi MINI Countryman.

S premijerom novog MINI Countrymana, tradicijom bogat britanski brand nastavlja s osvajanjem premium kompaktnog segmenta. Novi MINI Countryman je najveći i najsvestraniji model u 57 godina dugoj povijesti branda. Nakon što je iz temelja iznova razvijen, ovaj se model sada može pohvaliti značajnim poboljšanjima po pitanju prostranosti, funkcionalnosti, sportskog duha i premium karakteristika.

Novi MINI Countryman (kombinirana potrošnja goriva: 7,0 – 2,1 l/100 km; kombinirane emisije CO2: 159 – 49 g/km) izborio se za jedinstveno mjesto među svojim izravnim konkurentima zahvaljujući moćno ekspresivnom dizajnu, učinkovito oblikovanoj karoseriji, a osobito neusporedivoj okretnosti u vožnji. Najnovija verzija pogona na sve kotače ALL4 također jamči i zabavu u vožnji kad vozači skrenu s asfaltiranih prometnica. Pored toga, novi MINI Countryman prvi je model branda koji će biti dostupan s plug-in hibridnim pogonom. Riječ je o modelu MINI Cooper S E Countryman ALL4, koji ima domet i do 40 kilometara vožnje isključivo na električnu energiju.

Novi MINI Countryman – pregled inovacija.
– Snažne proporcije, 20 centimetara duži od prethodnog modela.
– Pet potpuno oblikovanih sjedala, zamjetno povećanje prostranosti i prilagodljivosti.
– Električno upravljanje vratima prtljažnika, kao i otvaranje i zatvaranje vrata prtljažnika bez dodira.
– MINI klupa za piknik(Picnic Bench): sklopiva klupa s jastučićima koja može poslužiti kao sjedalo na rubu prtljažnika (na pragu vrata prtljažnika) ili za općenitu upotrebu izvan vozila.
– MINI Cooper S E Countryman ALL4: prvi MINI ikad s hibridnim pogonom.
– Nova generacija motora i mjenjača, sustav vožnje na sva četiri kotača ALL4, optimizirane učinkovitosti.
– Središnja instrumentna funkcija, po prvi put s funkcijom upravljanja na dodir.
– MINI Country Timer mjeri zabavu u vožnji na izazovnom terenu.
– MINI Connected App kao osobni asistent za svakodnevnu upotrebu te na putovanjima.
– MINI Find Mate: sve što trebate u vozilu u svakom trenutku – ili na oku.

20 centimetara duži od prethodnog modela.
Novi MINI Countryman je oko 290 centimetara duži od svog prethodnika te oko 3 centimetra širi. Međuosovinski razmak kotača je produžen za 7,5 centimetara. Ovo povećanje za posljedicu ima zamjetno povećanje prostranosti na pet potpuno oblikovanih sjedala, kao i znatno veći prostor za prtljagu te svestranost kad je riječ o prijevozu. Podignuti položaj sjedenja jamči izvrstan pogled i poznatu zabavu u vožnji. Stražnja sjedala mogu se pomaknuti po dužini i za 13 centimetara. Sklopivi naslon stražnjih sjedala može se podijeliti u omjeru 40 : 20 : 40. Također ima i opciju namještanja nagiba naslona, što omogućuje povećanje udobnosti pri sjedenju ili povećanje prtljažnog prostora, koji normalno iznosi 450 litara, ali se po potrebi može povećati na 1309 litara. U usporedbi s prethodim modelom, riječ je o najvećem povećanju obujma od 220 litara.

Pet sjedala u unutrašnjosti, dva na klupi za piknik (Picnic Bench).
Dodatno je dostupno električno zatvaranje i otvaranje vrata prtljažnika. Tako je omogućeno otvaranje i zatvaranje vrata prtljažnika bez dodira ako se koristi sustav olakšanog pristupa Comfort Access. Dodatni paket za pohranu sastoji se ne samo od prilagodljivog poda za utovar, ušica za pričvršćivanje i traka za zatezanje, već i od umetka od nehrđajućeg čelika na pragu za utovar. Jedinstvena opcija dolazi u obliku klupe za piknik (Picnic Bench) – riječ je o fleksibilnoj površini koja se može preklopiti iz prtljažnika te pruža mjesto za sjedenje za dvije osobe.

Svjetska premijera u Los Angelesu, a na tržištu od veljače 2017.
Novi MINI Countryman biti će predstavljen na Los Angeles Auto Show-u, on 18. studenog 2016. godine, a na tržištu će biti dostupan u Europi od veljače 2017. godine. Od ožujka nadalje, novi MINI Countryman također će osvajati ceste i trkaće staze i izvan Europe.

MINI Countryman: uspješan model s tradicionalnim korijenima.
Čak i s posebnom oznakom modela, najnovije izdanje MINI Countryman-a čvrsto je ukorijenjeno u tradiciju britanskog branda. Osobito prilagodljiva verzija klasičnog Mini-ja jednom je nosila isti taj naziv, još 60-tih godina. Baš kao i Morris Mini Traveller identične konstrukcije, Austin Seven Countryman mogao se pohvaliti vrlo prilagodljivom unutrašnjosti, dok je verzija s drvenim okvirom oplata – popularnog naziva „Woody” – stekla kultni status, koji uživa i do danas. I MINI Countryman je također ponudio dodatne načine uživanja u poznatoj zabavi u vožnji kad je prvi put izašao na tržište 2010. godine. To je bio prvi MINI model s četvora vrata za putnike, uz velika vrata prtljažnika, pet sjedala te dodatno dostupan pogon na sva četiri kotača. Dosad je u svijetu prodano više od 540 000 vozila tog modela.

Snažne proporcije, zreo karakter.
Najnovija generacija MINI Countryman-a ide još korak dalje kad je riječ o prilagodljivosti modela, njegovoj okretnosti i premium karakteru. Zahvaljujući moćnim proporcijama, novi MINI Countryman vrlo je upečatljiva pojava. Njegovu jedinstvenu auru definira povišen razmak od tla te viši položaj sjedenja, što dodatno naglašava izgled vanjštine MINI ALL4 te visoki tračni nosači na krovu. Novi MINI Countryman sadrži brojne elementedizajna koji su tipični za brand, uključujući i jasno odijeljenu trostruku strukturu kad ga se gleda s boka – podijeljen je na krov, stakleni dio i glavni korpus –a tu su i kratki prevjesi, veliki blatobrani i silazno povećanje širine. Precizne konture na velikodušnim površinama stvaraju atraktivnu igru svjetlosti i sjene koja naglašava sportsko oblikovanje automobila i vertikalnu orijentaciju karoserije. Izbor boja za karoseriju uključuje varijante Island Blue metalik te Chestnut, koje su sada dostupne za jedanMINI model po prvi put. „Novi MINI Countryman bitno je narastaokad je riječ o veličini. Ali unatoč tome, još uvijek je bilo moguće zadržati tipične MINI proporcije “, kaže Julius Schluppkotten, voditelj projekta za MINI Countryman.

Brojni za model specifični elementi dizajna kao što je upečatljiv krov u obliku kacige, okomita stražnja svjetla, šesterokutna rešetka hladnjaka i velika prednja svjetla prošli su kroz evolucijski razvoj. Bočni pokazatelji smjera s ukrasima nalik na škrge sad imaju novi oblik strelice. Tračni nosači na krovu od brušenog aluminija u kombinaciji sa srebrnom bojom stavljaju veći vizualni naglasak na visinu automobila. Vodoravne linije dominiraju na stražnjoj strani, s okomito postavljanim svjetlima za privlačan kontrast.

LED prednja svjetla s perifernim prstenom s dnevnim svjetlima po prvi put.
Upečatljiv profil prednjih svjetala odstupa od kružnog oblika koji je inače tipičan za brand. Njihove prepoznatljive, blago asimetrično zaobljene konture zajedno s rešetkom hladnjaka stvaraju nepogrešiv izgled prednje strane. Pozicijska svjetla integrirana u ulaz zraka koriste se kao svjetlo za dnevnu vožnju u standardnoj opremi. U kombinaciji s dodatno dostupnim LED svjetlima, dnevna svjetla su po prvi put u obruču koji grli svaku lampu sprijeda.

Više prostora za premium ambijent.
U unutrašnjosti novog MINI Countrymana, jasno povećanog prostora, rafiniran premium ambijent s modernim konceptom prikaza i rada odražava napredak postignut kroz smjenu generacija. I vozač i suvozač imaju više prostora za glavu i ramena,dok je opseg podešavanja sjedala također povećan. Električna prilagodba sjedala vozača i suvozača dostupna je kao opcija, uključujući i memorijsku funkciju na vozačevoj strani. Uski stup vozila i visok položaj sjedenja ima za posljedicu optimalnu vidljivost prilikom manevriranja. Na stražnjem dijelu novog MINI Countrymana tri su potpuno oblikovana sjedala. Otvori stražnjih vrata su povećani u odnosu na prethodni model te sada omogućuju lakši ulaz i izlaz. Osim unutarnje širine, prostor za noge je također povećan.

Opsežne opcije za pohranu također doprinose optimiziranoj funkcionalnosti vozila. Sprijeda i straga postoje pretinci u vratima koji drže boce pića do jedne litre. U potpunosti spremna, središnja konzola, koja se proteže do ploče s instrumentima, ima integriran pretinac i dva držača za čaše ispred ručice mjenjača ili mjenjača. MINI kontroler i prekidač električne parkirne kočnice također su smješteni na središnjoj konzoli. „Unutrašnjost novog MINI Countrymana ističe podobnost automobila za obitelji i kao primarno vozilo. Osjećaj kvalitete u unutrašnjosti također znatno je poboljšan”, rekao je Julius Schluppkotten, voditelj projekta MINI Countryman.

Jedinstven dizajn kokpita.
S jasnom horizontalnom strukturom, izduženim linijama i velikodušnim površinama, ovaj izrazito osmišljen kokpit naglašava solidan karakter novog MINI Countrymana. Profil ventilacijskih otvora podsjeća na okomitu orijentaciju vanjskih elemenata dizajna. Osim kvalitetnih materijala i precizne završne obrade, moderne, ergonomski optimizirane kontrole doprinose ekskluzivnom ambijentu. Jedinstven središnji instrument je integriran na ploči s instrumentima te je okružen LED prstenom koji služi za rasvjetu, kao odgovor na situacije u vožnji putem kontrolne povratne informacije. To je sastavni dio paketa MINI Excitement, koji također sadrži LED ambijentalno osvjetljenje i projekciju MINI logotipa iz zrcala na vozačevoj strani prilikom otvaranja i zatvaranja vrata.

Na tržište s četiri motora.
Novo izdanje MINI Countryman linija za početak sadrži potpuno novorazvijenu tehnologiju motora. Za izlaz na tržište tu su dva benzinska i dva dizelska motora najnovije generacije, svaki s MINI TwinPower Turbo tehnologijom:

MINI Cooper Countryman: 3-cilindrični benzinski motor, kapacitet: 1 499 cm3,
Snaga: 100 kW / 136 KS, max. okretni moment: 220 Nm.
MINI Cooper S Countryman: 4-cilindrični benzinski motor, kapacitet: 1 998 cm3,
Snaga: 141 kW / 192 KS, max. okretni moment: 280 Nm.
MINI Cooper D Countryman: 4-cilindrični diesel motor, kapacitet: 1 995 cm3,
Snaga: 110 kW / 150 KS, max. okretni moment: 330 Nm.
MINI Cooper SD Countryman: 4-cilindrični diesel motor, kapacitet: 1 995 cm3, snaga: 140 kW / 190 KS, max. okretni moment: 400 Nm.

Ponuda motora također uključuje prvi MINI na plug-in hibridni pogon:

MINI Cooper S E Countryman ALL4: 3-cilindrični benzinski motor, kapacitet: 1 499 cm3, snaga: 100 kW / 136 KS, sinkroni elektromotor, snaga: 65 kW / 88 KS, snaga sustava: 165 kW / 224 KS, okretni moment sustava: 385 Nm.

Kao alternativa standardnim 6-stupanjskim ručnim mjenjačima, automatski Steptronic mjenjač s 6 brzina je također u ponudi za novi MINI Cooper Countryman. 8-stupanjski Steptronic prijenos dostupan je za novi MINI Cooper S Countryman i novi MINI Cooper D Countryman. To dolazi kao standardna oprema kod modela MINI Cooper SD Countryman.

Najnovija generacija motora i prijenosa daje novom Mini Countrymanu osjetan porast temperamenta, kao i mjerljiva poboljšanja u pogledu vrijednostivoznih performansi. Na primjer, novi Mini Cooper S Countryman ALL4 sa 8-stupanjskim Steptronic prijenosom ubrzava za 7,2 sekundi od nula do 100 km / h – što je 0,9 sekunde brže od svog prethodnog modela. Unatoč značajnom porastu, ne samo u sportskom duhu, kad je riječ o prostranosti, udobnosti i dodacima, gotovo sve varijante motora pokazuju optimiziranu učinkovitost goriva u usporedbi s njihovim prethodnicima. Ovisno o motoru, smanjenje potrošnje goriva iznosi čak 1,4 litara na 100 kilometara. Najistaknutiji u smislu učinkovitosti među modelima isključivo s motorima s unutarnjim izgaranjem je novi MINI Cooper D Countryman, s potrošnjom goriva od 4,5 do 4,3 litara na 100 kilometara uz emisije CO2 od 118 do 113 grama po kilometru (vrijednosti po EU ciklusu ispitivanja, ovisno o formatu guma). Vrijednosti za novi MINI Cooper S Countryman E ALL4 s plug-in hibridnim pogonom su čak i niže.

Novi pogon na sve kotače ALL4: brz i precizan, kompaktan i učinkovit.
Novi MINI Countryman također postiže izvrsne vrijednosti učinkovitosti u suradnji s pogonom na sve kotače sustav ALL4, što je dodatna oprema za sve varijante motora. Nova verzija pogona na sve kotače ne samo da reagira brzo i precizno na mijenjanje situacije, već je također kompaktna i nudi visoku razinu interne učinkovitosti. Sastoji se od jedinice za prijenos snage integrirane u diferencijal prednje osovine, osovinu u obliku propelera koja vodii na stražnju osovinu i hang-on kvačila da bi se precizno osiguraoprijenos okretnog momenta na stražnje kotače. Elektronički upravljački sustav je povezan s Dinamičkom kontrolom stabilnosti DSC, tako da rano otkrije svaka potreba prilagodbe u raspodjeli snage. Na taj način, ALL4 optimizira trakciju i stabilnost u nepovoljnim vremenskim uvjetima i vrstama podloge, a pritom i osigurava poboljšanu okretnost prilikom dinamičnog ulaza u zavoje.

Električan i napet: MINI Cooper S Countryman E ALL4.
Osim toga, nova generacija MINI Countrymana također utire put vožnji koji je lokalno bez emisija. Plug-in hibridni pogon modela MINI Cooper S Countryman E ALL4 omogućuje isključivo električnu vožnju uz brzinu brzinu do 125 km / h. Spontano pokretanje te dugotrajna i gotovo nečujna isporuka snage elektromotora daje potpuno novu, pionirsku perspektivu na poznati MINI go-kart osjećaj. Ništa manje fascinantna je precizno kontrolirana interakcija između elektromotora i motora s unutarnjim izgaranjem kod modela Mini Cooper S Countryman E ALL4. Elektromotor snage 65 kW / 88 KS elektromotor usmjerava svoj pogon preko jednog stupnja prijenosa na stražnju osovinu, dok 3-cilindrični benzinski motor razvija snagu od 100 kW / 136 KS, te je povezan s 6-stupanjskim Steptronic mjenjačem i pokreće prednje kotače. Ova kombinacija stvara elektrificiran pogon na sva četiri kotača koji osigurava optimalnu ravnotežu između užitka u vožnji i učinkovitosti u svakom trenutku. Potrošnja goriva modela MINI Cooper Countryman SE ALL4 izračunata u skladu s EU ciklusom je 2,1 litre na 100 kilometara, a njegova emisija CO2 iznosi 49 grama po kilometru.

Vožnja po mjeri: Dinamička kontrola amortizera i MINI programi vožnje.
Kvalitetan ovjes novog MINI Countrymana kombinira prokušan princip osovine opruge s jednim zglobom sprijeda i multilink na stražnjoj osovini s dizajnom koji je optimiziran za masu i krutosti kao i postavkama specifičnim za model. Time se postavlja temelj za precizna svojstva upravljanja i maksimalnu agilnost. Osim toga, tu je elektromehanički upravljač sa servotronic funkcijom, moćne kočnice i Dinamička kontrola stabilnosti DSC. 16-inčni kotačiod lakih metala dolaze kao standard s novim MINI Cooper Countrymanom i novim MINI Cooper D Countrymanom, dok su druge varijante modela opremljene 17-inčnim kotačima. Program dodatne opreme uključuje i drugekotače u veličinama do 19 inča.

Dinamička kontrola amortizera je u dodatnoj opremi za novi MINI Countryman. Dva programa se mogu aktivirati za elektronski kontrolirane amortizere putem isto tako izbornih MINI programa vožnje. Rotacijski prekidač u podnožju ručice mjenjača ili mjenjača omogućava vozaču odabir postavki prema jednom od tri programa;MID, SPORT i GREEN. To također utječe na papučicu gasa i krivulju upravljača, način rada na električni pogon, udobnost i zvuk motora te karakteristike Steptronic prijenosa, ovisno o motoru i drugim elementima.

MINI programi vožnje detaljnije.

Programi Pogon Prijenos Upravljanja Amortizeri Zvuk Električna funkcija za udobnost
MID normalan normalan normalan normalan normalan normalan
SPORT sportski sportski sportski sportski sportski normalan
GREEN eko eko normalan normalan normalan eko


Premijera: središnji instrument sa zaslonom osjetljivim na dodir.
Standardni elementi novog MINI Countrymana uključuju Radio MINI Boost s četiri linije zaslona u središnjem instrumentu i Bluetooth hands-free telefoniranje. Opcije uključuju Radio MINI Visual Boost s 6,5-inčnim zaslonom u boji,  Harman Kardon hi-fi zvučnike, navigacijski sustav MINI i MINI navigacijski sustav Professional. Karakteristike Wired paketa, uključujući MINI navigacijski sustav Professional obuhvaćaju ne samo upravljanje dodirom na središnjoj konzoli, već i 8,8-inčni zaslon u boji u središnjem instrumentu s novim grafičkim dizajnom. On je također osjetljiv na dodir, omogućujući funkcije koje će se odabrati i podesiti dodirom prsta.

Bilježi vožnju zahtjevnim terenima: MINI Country timer.
U suradnji s Wired paketom i MINI navigacijskim sustavom Professional, moguće je koristiti još jednu funkciju razvijenu isključivo za MINI Countryman, kojaističe svestran talenat novog modela na način koji je inovativan i zabavan. MINI Country Timer bilježi sva putovanja preko spuštenih, neujednačenih, makadamskih i snijegom prekrivenih cesta i staza. Čim se novi MINI Countryman kreće na zahtjevnom terenu, vrsta i opseg izazova se prepoznaju i prikazuju se na zaslonu u središnjem instrumentu pomoću grafike. „Vozač tada može očitati na on-board računalo koliko dugo i kako intenzivno je vozio preko ovog tipa površine”, objašnjava Julius Schluppkotten, voditelj projekta MINI Countryman. Situacija u vožnji se analizira na temelju podataka dobivenih od kontrolne jedinice funkcije Dinamičke kontrole stabilnosti. Na taj način moguće je promatrati kako je brzo i koliko uporan novi MINI Countryman u cilju da nadmaši status “Street Cruiser” i nastojanju da postigne “Cliff Champ” kategoriju.

Moderni sustavi pomoći u vožnji, visoko kvalitetne opcije za veću udobnost.
Zabava u vožnji u novom MINI Countrymanu se ne temelji samo na svestranosti, već i na sigurnosti i udobnosti. Standardni i izborni sustavi pomoći vozaču su ključni faktor ovdje. Standardno upozorenje na mogućnost sudara s funkcijom gradskog kočenja može se proširiti tako da uključuje sustav pomoći u vožnji s aktivnom regulacijom brzine uz pomoć kamere, upozorenje na pješake s početnom funkcijom kočenja, asistent dugog svjetla i prepoznavanje prometnih znakova. Osim toga, kontrola udaljenosti pri parkiranju, stražnja kamera, pomoć pri parkiranju i Head-Up zaslon također su opcionalno dostupni.

Program izbornih jedinica opreme dodatno uključuje automatski klima uređaj s dvije zone, panoramski stakleni krov i alarmni sustav, uključujući LED crveni indikator statusa u anteni. Kuka za vuču s odvojivom kuglom glave je isto tako dostupna. Ovisno o vrsti motora, dopušteno vučno opterećenje je između 1 500 i 1 800 kilograma. Široki raspon vanjskih nijansi boje, presvlaka na sjedalima i unutarnjih površina omogućuje individualizaciju novog MINI Countrymana na način koji odražava osobni stil. Uz MINI Yours Interior Styles opciju, dostupnu u tri varijante, izvanredan dizajn površina u unutrašnjosti dodatno je naglašen pomoću osvjetljanih ukrasnih letvica. Atmosferski ugođaj je također stvoren opcijskim paketom svjetala koji uključuje LED unutarnju rasvjetu i LED ambijentalno osvjetljenje; potonje čini dio opcijskog MINI Excitement paketa i nudi kontinuirano promjenjivo podešavanje boje.

Novo u MINI Connected: asistent osobne mobilnosti i MINI Find Mate.
Povezivanje također seli u novu dimenziju s lansiranjem novog MINI Countrymana. MINI Connected sada nadilazi poznate multimedijske funkcije u automobilu te postaje asistent osobne mobilnosti, koji takođerpruža podršku za individualno planiranje mobilnosti izvan vozila. Na temelju fleksibilne platforme, Open Mobility Cloud, MINI Connected integrira u vozilo neprimjetno digitalni život MINI vozača preko ključnih dodirnih točaka, kao što su Apple iPhone i Apple Watch.

U srcu ovog povezivanja u novom MINI Countrymanu leži MINI Connected, asistent za osobnu mobilnost, na raspolaganju MINI vozača s novim inovativnim uslugama od listopada 2016. Ovdje, individualni plan pokretljivosti omogućuje dolazak na sastanke bez stresa i na vrijeme. I pokretljivost ne počinje u autu: MINI Connected obavještava vozača o optimalnom trenutku polaska na temelju kalendarskih zapisa i tekućih podataka o prometu. Podaci o adresi i imenima spremljeni od strane vozača već na smartphone preko MINI Connected automatski se prenose na automobil i ne moraju se ponovno tražiti u navigacijskom sustavu. MINI Connected također može pohraniti mjesta koja se redovito posjećuju kao omiljene destinacijete detektira često pokrivene rute, kao što su dnevne vožnje između kuće i posla, kako bi mogao obavijestiti vozača u slučaju neočekivanih prometnih zastoja.

Još jedna nova značajka u području povezivanja je MINI Find Mate. On je dio Wired paketa, te se sastoji se od tzv.priljepaka (oznaka)s funkcijom bežičnog praćenja koji mogu biti priključeni na često korištene predmete i komade prtljage kao što su torbe, torbice, privjesci za ključeve i ruksaci. MINI Find Mate je u stanju pratiti lokaciju takvih objekata priključenih na sustav kad vozač želi biti siguran da nešto ne zaboravi: praćenje se vrši ne samo na računalu na ploči za MINI Countryman, već i na smartphoneu. Ako postoji Bluetooth veza s oznakom, zvučni signal se može aktivirati u automobilu ili na pametnom telefonu koji će vam pomoći pronaći objekt. Ako je oznaka izvan Bluetooth raspona, vozač može biti navođen do mjesta na kojem je veza posljednji put otkrivena.

 

 

Facebook Comments