Tuzlanski kantonU fokusu

EKSKLUZIVNO: Jezeru Modrac, jednom od bisera turizma TK vraća se stari sjaj

Jezero Modrac bilo je poslije rata jedno od najpoznatijih i najpopularnijih kupališta na području našeg kantona. Plaže su, te davne 1996. godine, bile pune, i starija i mlađa raja uživala je u čarima ovog lukavačkog jezera.

Danas, ispuštanjem otpadnih voda Rudnika Banovići i Đurđevik, umjesto rijeke Spreče formirao se odvodni kanal koji se sljeva u jezero Modrac, čiju vodu piju građani Lukavca i Tuzle.

“U turističkom smislu ovo što se dešava je katastrofa, međutim, Vlada TK, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, te Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja sprovode aktivnosti oko jezera Modrac. U pitanju je ogroman projekat sa ogromnim novcem. Ekskluzivno mogu izjaviti da su se pojavile zemlje iz EU koje će jezero prečistiti i sve ono što ulazi u vodu jezera Modrac pokupiti i prije nego što uđu u vodu. Ovim projektom, slobodno mogu reći da ćemo imati zlatni Neum.” – izjavio je za Kameleon ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Proces će trajati pet godina

Sam proces prečišćavanja će trajati između dvije i pet godina. Ministar Gluhić optimistično je najavio da će se građani moći u jezeru Modrac kupati već u trećoj godini projekta. Početak procesa prečišćavanja bi trebao da krene na proljeće 2018. godine.

Prljave i zapuštene plaže, ali i veliki procenat zagađenosti vode, segmenti su koji trenutno dominiraju ovom destinacijom.

Također, dubina jezera godinama se smanjuje, jer se u njemu taloži mulj iz tri okolna rudnika, a ova akumulacija predstavlja i jednu vrstu kolektora otpadnih voda i deponije za odlaganje smeća.

“Prije deset godina u Vladi TK donesen je Akt o zaštiti jezera Modrac. Mi ekolozi smatramo da je uvijek problem u implementaciji određenih pravnih dokumenata koje donese ili Vlada TK ili svjetska zajednica. S tim u vezi, smatramo da je potrebno da se radi na ekološkoj svijesti jer je ona uvjet za razvoj lijepih krajolika koji su za razvoj turizma potrebni.”– istakao je Muhamed Omerović, predsjednik „EkoZelenih“ TK.

Tuzlanski kanton obiluje turističkim potencijalima, a oni koji nisu stavljeni u funkciju, itekako nedostaju našem kantonu, pogotovo kada imaju historiju koja svjedoči njihovom uspjehu i potencijalu. Oslonac turizma koji je u najgorem stanju je upravo jezero Modrac.

“Kada govorim u ime Turističke zajednice TK onda kažem da smo jedan nezaobilazni faktor, mali kotačić. U svakom slučaju, uvijek u promotivnim aktivnostima Turističke zajednice među prvim je svakako i jezero Modrac koje je nakada bilo naše more. Svi itekako moramo poraditi na tome da jezero ponovo postane atraktivna destinacija, da se jezeru Modrac dadne primat u vodnom režimu na način da pored onih klasičnih turističkih usluga, zašto da ne bude područje pogodno za pripremu sportskih ekipa, raznih takmičenja. Kapacitet jezera Modrac nam je na dohvat ruke i trebamo ga iskoristiti. Nadam se da će se u skorijoj budućnosti to i ostvarite, te da će postati repektabilan turistički objekat.” – kazao je za Kameleon Miralem Mešković v.d. direktora Turističke zajednice Tuzlanskog.

 

 

(Vedran Mitrić)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button