SvijetU fokusuVijesti
U fokusu

Osude ruskog napada na Ukrajinu










Svjetski čelnici osudili su u četvrtak ruski napad na Ukrajinu kao neopravdanu i ničim izazvanu agresiju protivnu međunarodnom pravu, prenose agencije, a zemlje na istočnom krilu Europske unije započele su pripreme za prihvat potencijalno stotina tisuća ljudi koji bježe iz Ukrajine.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale, objavili su ukrajinski dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Ruski napad na Ukrajinu vratio je Europu u situaciju koju je ona već odavno prevladala, istaknuo je belgijski premijer Alexander De Croo.

“Ovo je najmračniji trenutak za Europu od Drugog svjetskog rata”, ocijenio je na Twitteru.

“Ruska agresija nepotrebna je i ničim izazvana. U srcima i mislima smo s narodom Ukrajine”, poručio je.

Ruski napad osudili su i talijanski premijer Mario Draghi i španjolski premijer Pedro Sanchez istaknuvši da su u kontaktu sa saveznicima iz NATO-a i Europske unije kako bi koordinirali odgovor.

Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva pozvao je na hitan prekid ruske vojne operacije u Ukrajini. “Vojna operacija koju je jutros pokrenula Rusija na teritoriju Ukrajine je neopravdana agresija i grubo kršenje međunarodnog prava”, ocijenio je Santos Silva na Twitteru.

Ruski napad na Ukrajinu osudila je i Norveška, članica NATO-a koja dijeli granicu s Rusijom na Arktiku.

“Rusija ima punu odgovornost za to što je dovela Europu u ovu jako mračnu situaciju”, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će preseliti svoje veleposlanstvo u Ukrajini iz Kijeva u Lavov na zapadu zemlje.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky osudio je ruski napad kao “barbarski čin agresije” i poručio da će Češka odgovoriti zajedno sa saveznicima.

“Odluka Kremlja da pokrene posve neisprovocirani napad neprihvatljiva je i protivna međunarodnom pravu”, objavio je ministar na Twitteru.

“Zajedno sa saveznicima, odgovorit ćemo na ovaj barbarski čin agresije”.

Napad na Ukrajinu oštro je osudila i Slovačka.

Slovačka “najoštrije” osuđuje ruski napad na susjednu Ukrajinu, objavio je na Twitteru premijer Eduard Heger.

“U vrijeme kada demokratski svijet želi živjeti u miru, Rusija želi rat. Spremni smo i djelovat ćemo zajedno”, rekao je.

Mađarski ministar vanjskih poslova istaknuo je da je “rat najgori scenarij”.

“Naša zadaća sada, kao i uvijek, je da zajamčimo sigurnost mađarskog naroda”, objavio je ministar Peter Szijjarto na svojoj službenoj Facebook stranici.

Naše veleposlanstvo u Kijevu radi i spremno je pomoći Mađarima koji se sada nalaze u Ukrajini”.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis osudio je napad Rusije nazivajući ga “vrlo teškim kršenjem međunarodnog prava, suvereniteta i integriteta Ukrajine”.

Poljska je zatražila da se Rusiji uvedu “najstrože moguće” sankcije i pozvala na jačanje istočnog krila NATO-a.

“Moramo odmah odgovoriti na rusku kriminalnu agresiju na Ukrajinu”, objavio je na Twitteru premijer Mateusz Morawiecki.

“Europa i slobodni svijet moraju zaustaviti Putina. Europsko vijeće trebalo bi danas odobriti najstrože moguće sankcije. Naša potpora Ukrajini mora biti stvarna”, poručio je.

Glasnogovornik poljske vlade pozvao je da NATO pojača obranu svojeg istočnog krila.

“Sada je vrijeme za jačanje istočnog krila NATO-a. Očekujemo da se donesu takve odluke”, rekao je Piotr Muller.

Dodao je da će poljske diplomatske misije u Ukrajini ostati otvorene “koliko god to bude moguće”.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo “rat s predumišljajem” protiv Ukrajine.

Biden je u četvrtak rano ujutro razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i poručio da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici odgovoriti na “ujedinjen i odlučan način”.

Europska unija pozvala je Rusiju da odmah obustavi napade, povuče svoje snage iz Ukrajine i u potpunosti poštuje njezin teritorijalni integritet, suverenost i neovisnost.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je za večeras izvanredni samit čelnika EU-a na kojem će raspravljati o sigurnosnoj krizi i daljnjim sankcijama protiv Rusije.

Njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio je da je napad na Ukrajinu povreda međunarodnog prava i ukrajinskom predsjedniku u telefonskom razgovoru izrazio solidarnost.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je vojne akcije u Ukrajini i pozvao Moskvu da ih odmah okonča.

“Francuska snažno osuđuje odluku Rusije da počne rat s Ukrajinom. Rusija mora odmah okončati vojne operacije”, napisao je na Twitteru Macron.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da Japan oštro osuđuje jednostrano djelovanje Rusije.



Izvor
N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button