Kultura

Beč na putu da postane digitalni glavni grad Evrope
Da Beč odavno nosi titulu evropskog glavnog grada kulture poznata je činjenica. Beč je također već više puta zaredom proglašen gradom sa najboljim kvalitetom života na svijetu. Pored toga je i najveći univerzitetski grad na njemačkom govornom području. Međutim, Bečlije idu i korak dalje „zašto Beč ne bi postao digitalni glavni grad Evrope“.

To je pitanje koje su postavili osnivači inicijative „DigitalCity Wien“ nakon nedavno uspješno održane konferencije „DigitalDays 2017“ u Skupštini grada na kojoj je bilo oko 2.000 posjetilaca.

Možda će Vas zanimati i:

„Tehnologija i digitalizacija nude mnoge mogućnosti za grad i stanovništvo svih starosnih grupa“, kazao je gradonačelnik Beča Michael Häupl na otvaranju, i istakao značaj digitalnog obrazovanja: „Moramo se boriti protiv digitalne nepismenosti, a digitalizacija ne smije da bude projekat za elite. Digitalno obrazovanje je važan element za opstanak na tržištu rada.“

Kako je prvi čovjek Beča naveo, za sam grad je od posebne važnosti nova vrsta saradnje između preduzeća i javne uprave, kao što je inicijativa „DigitalCity Wien“. Programiranje je djelatnost koja će u budućnosti biti još značajnija nego što je sada. Brojna IT preduzeća koja su se predstavila naglasili su stalnu potrebu za kvalifikovanim saradnicima.

Inicijativu „DigitalCity Wien“ osnovali su 2014. godine preduzetnici i uprava Grada Beča kao posljedicu nedostatka stručnog kadra, sa ciljem da Beč postane vodeći u Evropi u oblasti digitalne scene. Od tada su provedeni brojni projekti: žene u IT oblasti, digitalni salon, Industry meets Makers, Blockchain, inicijativa za izbjeglice i dr.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button