BiH

Požar namjerno podmetnut: Ko je i zašto zapalio automobil Denisa Stojnića?










Požar koji je u petak navečer izbio u sarajevskom naselju Kromolj, a u kojem je potpuno izgorio passat u vlasništvu Denisa Stojnića, poznatog MMA borca i ugostitelja, namjerno je podmetnut, potvrđeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo. 

Nakon što su istražitelji MUP-a KS istu večer obavili dio uviđajnih radnji, vozilo je prevezeno pred službene prostorije PU Centar, gdje je vještak protivpožarne zaštite detaljno pregledao vozilo i utvrdio da se definitivno radi o paljevini.

Možda će Vas zanimati i:

Iz MUP-a KS nam je rečeno i da je počinilac, koji je Stojnićevo vozilo zapalio upotrebom otvorenog plamena, i dalje nepoznat, te da je u toku rad na njegovoj identifikaciji, kao i rasvjetljavanju svih okolnosti krivičnog djela.

Jedan u nizu incidenata

Stojnić je, podsjećamo, neposredno nakon ovog događaja, izjavio kako smatra da ova paljevina nije slučajna, te kako je pod stalnim pritiskom i pratnjom.

Ovo je, naime, samo jedan u nizu incidenata u čijem središtu se u posljednjoj godini našao Stojnić. Pred njegove kafiće bacane su “kašikare”, na kućnom pragu mu je također “osvanula” bomba, a prošlo ljeto u jednom od njegovih objekata došlo je do pucnjave u kojoj je bilo i ranjenih.

Stojnić je danas u izjavi za Faktor otišao čak i dalje te tvrdi da iza svih ovih incidenata stoji Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, te druge osobe povezane s njim, koje je, kako kaže, zbog toga prijavio svim policijskim agencijama u našoj zemlji.

– Za sve što mi se dešava direktno optužujem Ibrahima Hadžibajrića, koji uz pomoć nekih ljudi iz krim-miljea vrši kontinuirani pritisak na mene i moju porodicu. U svakom ovom incidentu učestvovale su osobe koje su povezane s njim i koje su sigurno to radile po njegovim instrukcijama – tvrdi Stojnić, te dodaje da je konkretna imena i njihovu ulogu u pritiscima na njega uredno prijavio nadležnim organima od kojih očekuje da to istraže i poduzmu nešto po tom pitanju.

– Te osobe bile su prisutne i kad je bila pucnjava u “Cheersu” prošle godine, u zgradi Općine kad je prijećeno mom bratu i meni i kada je izbio sukob između mene i nekih osoba koje nikakve veze nemaju s Općinskim vijećem, a bile su prisutne na sjednici. Jedna od tih osoba bila je prisutna i tokom deložacije “Tesla puba” kada je povrijeđen jedan od mojih radnika. Svaki taj slučaj uredno je prijavljen policiji – kazao nam je Stojnić.

Između ostalog, Stojnić je pomenuo i snimak objavljen na portalu Source u kojem Hadžibajrić u telefonskom razgovoru sa Dadom Stojnićem kaže kako će ih “otjerati iz Starog Grada”, a što je također, kako kaže, naveo u prijavi.

To se, podsjećamo, desilo nakon deložacije njegovog “Tesla Pub-a” iz objekta koji je u vlasništvu Općine, a zbog čega je u toku sudski spor između njega i Općine, odnosno načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

– I pored činjenice da je u toku sudski spor, Hadžibajrić je u julu raspisao javni poziv za dodjelu poslovnog prostora u kojem se nalazi “Tesla pub”, a tokom trajanja javnog poziva Hadžibajrić je preko njemu bliskih osoba pozvao neke osobe bliske krim-miljeu da se prijave na poziv, kako bi direktno vršio pritisak na našu porodicu, a kako bismo napustili općinu Stari Grad. Za 4. decembar je zakazano ročište na kojem bi sutkinja trebala odrediti konačnu visinu kirije s obzirom na to da Hadžibajrić nije potpisao nagodbu, a čiji je sam bio predlagač – kaže Stojnić te dodaje da on “još uvijek ne zna šta je pozadina svega, ali da se nada kako će nadležni to utvrditi”.

Jedna od tih osoba je, kako kaže, i Amir Pašić Faćo.

Pašić je u kratkom telefonskom razgovoru za Faktor potvrdio ove navode, kazavši kako ga je “uposlenik Općine Stari Grad (N. Dž., puno ime i prezime poznato redakciji) i blizak saradnik Hadžibajrića vrbovao da na taj način vrši pritisak na Stojniće”.

Pašić je kazao da su u međuvremenu on i Stojnić “izgladili neke nesuglasice koje su imali odranije”, te da je spreman pred istražnim organima biti svjedok za sve navedeno.

U Stojnićevom kafiću “Cheers” u augustu prošle godine došlo je do pucnjave u kojoj je policajac ranio u nogu i stomak Osmana Mujanovića Piriju (42). Stojnić je tada policiji rekao da je Pirija uperio pištolj u njega i osoblje kafića, nakon čega su na mjesto događaja došla dva policajca. Jedan od policajaca je više puta naredio Piriji da odloži oružje, što je on odbio. Pirija je zatražio da policajac odloži pištolj, a kada to policajac nije učinio, Pirija je repetirao oružje. Tada je policajac ispalio dva hica i ranio ga. Prema tadašnjem Stojnićevom iskazu, radilo se o pokušaju reketarenja.

Iako Stojnić u svojoj prijavi i u izjavama medijima tereti Hadžibajrića i još nekoliko, navodno, njemu bliskih osoba, policija takvo što nikada nije potvrdila. Iz MUP-a Kantona Sarajevo nam je rečeno da, ukoliko je Stojnić nekoga direktno optužio u svojoj prijavi, oni će u svakom slučaju te navode i provjeriti.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button