Sport

Čeferin, novi prvi čovjek UEFA-e: Fudbal se mora prilagoditi novim izazovima










Slovenac Aleksander Čeferin (51) u četvrtak je dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Europske fudbalske federacije (UEFA) nakon što je na Izbornom kongresu u Rimu dobio jednoglasnu podršku izaslanika svih 55 članica UEFA-e.

Čeferinov reizbor bio je očekivan s obzirom da je bio jedini kandidat, a novi-stari predsjednik je poručio kako će jedinstvo, poštovanje i solidarnost bit će ključni elementi u strategiji i aktivnostima UEFA-e tokom njegovog sljedećeg mandata, javila je Hina.

”Evropski fudbal trebao bi ostati poštovan i respektabilan”, kazao je Čeferin, istaknuvši kako uprskos nedavnim uspjesima i pozitivnim pomacima, posebno u duhu jedinstva koji je prevladavao u evropskom fudbalu, UEFA neće mirovati i uživati na lovorikama.

”Najopasnije što bismo mogli učiniti jest uživati u trenutnoj situaciji. Nalazimo se u sjajnoj poziciji, ali to nije dovoljno”, kaže on.

Čeferin je naglasio kako se evropski fudbal suočava s mnogim izazovima i morat će se prilagoditi.

”U svijetu stalnih i sve bržih promjena, gdje vrijeme kao da ide sve brže i svaki dan donosi nove izazove, morat ćemo učiniti više od toga da se samo prilagodimo. Morat ćemo misliti unaprijed i poduzeti neke korake. Ne smijemo dopustiti da naši nedavni kratkoročni uspjesi sakriju mnogo složenije izazove koji su ispred nas”, ističe Čeferin.

Poručio je kako će Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se održati u 12 gradova širom Evrope, poslati snažnu poruku ne samo ljubiteljima fudbala, već i Evropi u cjelini – poruka otvorene, tolerantne i ujedinjene Evrope. Obećao je i da će ženski fudbal biti podignut na viši nivo.

”Radit ćemo zajedno s našim partnerom, ECA (Evropskim udruženjem klubova) kako bi osmislili klupska takmičenja budućnosti. Takmičenja koja će biti u skladu s vremenima, puna uzbuđenja i intenziteta i otvorena, ali još uvijek temeljena na dva principa na kojima nećemo popustiti. Klubovi iz svih 55 udruženja članica imat će priliku učestvovati, a kvalifikacije će se temeljiti na sportskim zaslugama”, poručio je.

Čeferin je istakao kako će UEFA nastojati njegovati plodan odnos s Međunarodnom fudbalskom federacijom (FIFA).

”Bit ćemo izvor konstruktivnih ideja za FIFA-u. Spremni smo sarađivati sa krovnom fudbalskom organizacijom kako bismo osigurali da fudbal i dalje ostane najveći sport na svijetu i da ga Evropa i dalje predvodi”, kaže predsjednik UEFA-e.

Fena



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button