Doboj Istok dobio novi futsal tim: Osnovan FC Lilium – vodi ga trofejni bh. stručnjak

Doboj Istok dobio novi futsal tim: Osnovan FC Lilium – vodi ga trofejni bh. stručnjak

Tokom dugogodišnje tradicije igranja malonogometnih turnira na području opštine Doboj Istok, uvijek se spominjala ideja o pokretanju jednog malonogometnog kluba.

Najčešće su o toj ideji govorili oni ljubitelji nogometa koji svoj “ćejf” i strast sa loptom u pravom smislu nisu pronašli na velikim terenima najstarijih sportskih kolektiva ove opštine, NK “Mladost” Brijesnica i NK “Doboj Istok” Klokotnica.

Naravno, ima i onih čije srce kuca i za male i velike terene, pa bi uvijek bili za tu ideju, ali sa početkom sezona na stadionu oni su tako uspjevali hraniti svoju strast ka nogometu. Ima i onih koji su odavno izašli iz fudbala, ali fudbal nikada nije izašao iz njih i nikada neće. Zaboraviti se ne smiju ni oni koji su dali svoj maksimum da Opština Doboj Istok dobije reprezentativnu sportsku dvoranu.

Svi prethodno spomenuti su razlog i krivci za pokretanje najmlađeg novog sportskog kolektiva na općini Doboj Istok, odnosno prvog Futsal Cluba koji je 25. maja 2017. godine osnovan kao udruženje građana a pod nazivom FUTSAL CLUB LILIUM.

Naziv kluba dolazi od latinske riječi “Lilium” što u našem jeziku znaci Ljiljan. Onaj ljiljan koji je još od Srednjovjekovne Bosanske države bio simbol borbe i jedinstva bosanskog naroda.

Odabir boja kluba, crvena i plava, rezultat su poštivanja osnivača prema dugogodišnjoj tradiciji i radu opštinskih klubova NK “Mladost” i NK “Doboj Istok”, ali i miroljubive želje i namjere osnivača da po jednu od osnovnih boja oba kluba spoji u jedno i potpomogne njihovo zajedništvo Ljiljanom.

Grupa entuzijasta formalno je završila proces registracije kluba i trenutno ulaže velike napore kako bi klub i igrači spremno dočekali svoju prvu takmičarsku sezonu 2017/2018. Klub će se takmičiti u Prvoj Futsal Ligi FBIH.

Kako bi priča na startu dobila na ozbiljnosti, za trenera je izabran Zvonko Lugonjić iz Banovića, koji je vodeći nekoliko klubova iz Premijer Futsal Lige BIH postao jedan od najtrofejnijih stručnjaka futsala u BiH, osvajajući titule prvaka sa MNK “Kaskadom” i MNK “Banovići”, a dvije godine je bio i selektor futsal reprezentacije BIH. Kao pomoćni trener izabran je Samir Softić.

Večeras od 18 sati u Sali OŠ Brijesnica Velika, Lilium se u prijateljskom meču sastaje sa ekipom Brčkog, koja će se također takmičiti u Prvoj ligi Federacije BiH.

 

Related Posts

Facebook Comments