BiH

VLASENICA: Sutra se obilježava 25. godišnjica od zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica


Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno sa Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, dana 23.09.2017. godine (subota), obilježava  25. godišnjicu  zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici.

Koncentracioni logor Sušica u razdoblju od početka juna pa sve do kraja septembra 1992. godine bio je logor za zatvaranje, mučenje,silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica ali i ostalih podrinjskih općina. Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8000 osoba, muškaraca, žena, djece i starijih osoba koji su držani u krajnje nečovječnim uslovima.

Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubistvima. Prema podatcima MKCK u ovom logoru je ubijeno 1617 logoraša, međutim taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša  organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče jedan kilometar udaljenom od Vlasenice i tu ubijan. Na tom mjestu je u tzv. jarugu u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno preko 1000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjih grobnica, dvije masovne grobnice (Ogradice i Debelo Brdo), kao i nedavno otkrivena masovna grobnica pored regionalnog puta Vlasenica-Han Pijesak,  iznad naselja Tugovo.

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić  na 20. godina zatvora, Predrag Bastah  na 22. godine zatvora te Goran Višković  na 18. godina zatvora.

U znak sjećanja na sve žrtve logora Sušica već tradicionalno se organizuje  marš pod nazivom “Marš povratka-putem spasa” koji polazi iz MZ Turalići, općina Kladanj  do bivšeg logora Sušica u Vlasenici. Takođe u sklopu obilježavanja, u Hajrija džamiji u Vlasenici će biti upriličen vjerski dio programa. Nakon toga održaće se i centralna aktivnost obilježavanja zločina nad logorašima u krugu bivšeg logora Sušica a na kraju je planirana mirna šetnja svih  učesnika događaja do Memorijalnog kompleksa “Rakita” u Vlasenici.

Protokol obilježavanja: 23.09.2017. godine (subota)

–   07,00-14,30 sati   tradicionalni marš “MARŠ POVRATKA-PUTEM SPASA” Turalići-Sušica

–   13,00-14,30 sati   Hajrija džamija – podne namaz i tevhid žrtvama zločina u logoru Sušica

–   15,00-16,00 sati   centralna aktivnost obilježavanja zločina nad logorašima u krugu bivšeg logora Sušica

(obračanja, čas istorije, polaganje cvijeća)

–  16,00 sati              Formiranje kolone učesnika i polazak ka Memorijalnom kompleksu “Rakita” u VlaseniciKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button