BiH

Ne prestaju stizati najave novih promjena na bh. tržištu: Zbog poskupljenja nafte prijeti lančani porast cijena hrane.

U skladu s ustaljenom praksom, s porastom cijena goriva u BiH dolazi do lančanog poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Da građani BiH imaju razloga za zabrinutost, pokazuje i podatak da su cijene nafte na svjetskom tržištu dodatno porasle te dostigle najviši nivo u posljednjih pet mjeseci.

Treća sedmica

Možda će Vas zanimati i:

– Na londonskom tržištu cijena barela povećana je za 3,3 posto. Protekle sedmice, na američkom tržištu, barel je poskupio za 4,9 posto. Rast cijena nafte zabilježen je treću sedmicu uzastopno – navodi se u izvještajima svjetskih berzi.   Iz Odsjeka za cijene Ministarstva trgovine FBiH kazali su za „Avaz“ da do danas nije zabilježeno povećanje trenda slanja zahtjeva za promjenu cijene goriva u FBiH. – Još ne možemo reći da je došlo do poskupljenja, ali, prema pravilima Ministarstva, njega treba najaviti tri dana prije.

Dakle, do petka očekujemo da stigne još zahtjeva. Vrlo je moguće da naše tržište sporije reagira na globalno poskupljenje, jer je pitanje koje su zalihe goriva u BiH – pojasnili su iz Ministarstva. Gordana Bulić iz Udruženja „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona kazala nam je da se na bh. tržištu uvijek odražavaju sva kretanja cijena u svijetu, a pogotovo ona energenata, s obzirom na to da ovisimo o uvozu. – Ali, čak i s novim povećanjem cijene nafte za pet posto, cijene nafte i naftnih derivata u BiH neće dostići nivo koji su imale prije nekoliko godina. Tada je litar dizela koštao 2,48 KM, sada je cijena oko 1,90 KM. To znači da će cijena porasti do dvije KM za litar dizela – istakla je Bulić…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button