Tehnologija

Evo kako ljudima viriti u kuće preko internet: Google je uveo ovu ludu opciju

Google Earth je uveo novu opciju, zapravo više serijal pod nazivom This is Home, kojim možete diljem svijeta viriti ljudima u domove. Doslovno. Okej, ne svim ljudima, čak ni puno njih, ali dovoljno da dobijete dojam kako narodi žive u pojedinim zemljama.

Kad su počeli sa serijalom u ponudi su imali samo pet kuća, sad su se proširili na tridesetak, na svim kontinentima, a planiraju još.
Naših kuća, nažalost, nema, ali zato ima nekih, nama barem, daleko zanimljivijih naroda. U Africi tako možete ući u kuće dvije obitelji, jedne u Madagaskaru, druge u Keniji, u Europi je zasad u opciji Grčka, dok u Aziji, recimo, možete skrolati kućama ljudi iz Nepala, Indije i još dosta njih.

1. Uros Titimarka, Peru, dom Joséa P. Suañe

Urosi su indijanski narod naseljeni na plutajućim otocima na jezeru Titicaca na granici Bolivije i Perua. Zbog vlage na području jezera, kuće moraju biti izgrađene na tlu 50-ak centimetara povišenom od okolnog kako bi se spriječilo da s vremenom previše potonu u okolnu trsku.

2. Maras, Peru, dom gospodina Angela Ariasa

Oko 40 kilometara udaljeno od Machu Picchua, nalazi se mali grad Maras. Ovdje živi Angel Arias, u skromnoj nastambi koja je bila dom najmanje tri generacije njegove obitelji.

3. Oia, Santorini, Grčka, dom gospođe Voule Didoni

Oia je selo na grčkom otoku Santoriniju, a ovaj stan zapravo je nekad bio pekarnica. U njemu sada živi gospođa Didoni.

4. Sulawesi, Indonezija, kuća Tongkonan, dom Marle T.

Najupečatljivija stilska osobina tongkonana je visoko krovište od bambusa u obliku sedla, koje je dizajnirano tako da izdrži nalete snažnih vjetrova i oborina za vrijeme indonezijske kišne sezone.

5. Zajednica Ngaramat Loongito, Kenija, dom Melelo Lantaun Masarie

Ngaramat Loongito je pomalo neobična zajednica koja se sastoji isključivo od žena i djece. Svakih 6 ili 7 godina žene zajednički obnavljaju kuće. Tri dana skupljaju grane, dugačku travu i kravlji izmet. Zatim naprave okvir od grana povezanih travom. Zidovi kuća se učvršćuju mješavinom kravljeg izmeta i vode.

6. Chikmagalur, Karnataka, Indija, dom Nirvanea Gowda Girisha

Chikmagalur se nalazi u zapadnom pojasu južne Indije. Kuća je okružena gustom šumom. Nirvaneov današnji dom izgradili su njegovi preci prije 350 godina. Danas je kuća za odmor u kojoj njegova obitelj prima turiste. “Ova kuća je odmor za dušu”, kaže Nirvane.

Ostatk pogledajte ovdje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button