Kultura

BKC TK: Održana tuzlanska promocija knjige “Trinaest mladomuslimanskih šehida”

Knjiga Ismeta Kasumagića













Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru TK održana tuzlanska promocija knjige “Trinaest mladomuslimanskih šehida”, autora prof. dr. Ismeta Kasumagića.

Organizator promocije, a ujedno izdavač knjige bilo je Udruženje “Mladi muslimani”, a o knjizi su govorili prof. Šukrija Bakšić, mr. Armin Džunuzović i Amila Fočo Kasumagić, kćerka autora Ismeta Kasumagića. Promociju je moderirao glumac Hazim Mujčinović.

Knjiga, koju čini šest poglavlja, govori o 13 mladih ljudi, od strane komunističkog režima ubijenih boraca za očuvanje islama i muslimana na prostoru Bosne i Hercegovine. Knjiga je do sada imala tri izdanja na bosanskom jeziku 1999., 2007. i 2021. a profesor Merzuk Grabus knjigu je 2021. godine preveo na turski jezik.

Amila Fočo, kćerka autora Ismeta Kasumagića, govorila je o akademskom i društvenom radu autora ove knjige, iznoseći i nekoliko zanimljivih priča iz ličnog iskustva, vezanih i za autorov profesionalni angažman, ali i njegovo djelovanje u okviru pokreta “Mladi muslimani”

-Moja otac je lično poznavao mladiće koji su stradali od komunističkog režima i osjećao je potrebu da napiše priče o njihovom životu, djelovanju i načinu na koji su oni svirepo ubijeni. Ova knjiga daje svoj doprinos u razumijevanju historije Bošnjaka, jer mnoge stvari iz naše historije se ni danas ne znaju – istakla je Amila Fočo čija su oba roditelji su bili dio pokreta Mladi muslimani i oboje su bili politički zatvorenici zbog toga, a jedan od šehida o kojima se govori u ovoj knjizi je njen dajdža Asaf Serdarević.

Prof. Šukrija Bakšić govorio je o ulozi profesora Kasumagića u obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, obzirom da s radi o čovjeku koji je bio ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine. Istakao je da je Ismeta Kasumagić cijeli svoj životni vijek pored naučnog angažmana bio i društveno-politički aktivan i da su sve njegove ostavljene pisane riječi važni dokumenti koji govore o našoj državi i da kao takvi trebaju biti objedinjeni i sačuvani u još nekoliko knjiga.

Knjiga je podijeljena na šest poglavlja, a govori o ubijenim članovima pokreta Mladi Muslimani u periodu 1945.-1949. godine, a to su osnivač pokret Esad Karađozović, Mustafa Busuladžić, Asaf Serdarević, Nurudin Gackić, Sakib Nišić, Osman Krupalija, Asim Čamdžić, Fikret Pločo, Omer Kovač, Hasan Biber, Halid Kajtaz, Nusret Fazlibegović i Omer Stupac.

Mr. Armin Džunuzović je u svom izlaganju podvukao da je istina o pokretu Mladu muslimani i onome što ova knjiga govori važna za opće razumijevanje historije Bošnjaka, posebno jer skoro niko od članova ovog pokreta nije javno pisao o njihovim članovima, radu, idejama i torturama kroz koje su prolazili.

-Profesor Kasumagić je iznimka. On je o tome mnogo govorio, sakupljao građu, interesovao se i na kraju pisao o tim ljudima. Sve ono što danas nove generacije znaju o  mladomuslimanskom pokretu je izašlo iz pera profesora Kasumagića i najzaslužniji je za današnju historijografsku pozadinu pokreta, ali i jednog bitnog segmenta bh. historije – rekao je mr. Armin Džunuzović.

Autor knjige, prof. dr. Ismet Kasumagić je bio dugogodišnji član Organizacije “Mladi muslimani”, kojoj je pristupio davne 1943. godine. Kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata, a najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu. Bio je i profesor na fakultetu, a nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju. Također je bio ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine i rektor Univerziteta u Bihaću. Preminuo je 2020. godine u 93. godini života.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button