Kultura

ADIN HEBIB: “TUZLA NIKADA NIJE DALA NA JOVANA, MILANA I MUSTAFU ZATO JOJ POKLANJAM OVU IZLOŽBU”

Sinoć, 15.09.2017., sa početkom u 18 h u galeriji Mandžić otvarena je izložba istaknutog bh. umjetnika Adina Hebiba a ista će biti otvorena za posjetitelje do 19.09.2017.

Tim povodom portal zenski.ba sa Adinom, a uz razgovor vam donosimo i ekskluzivne fotografije postavke izložbe.

Možda će Vas zanimati i:

Ženski.ba: Izložbu ste posvetili svojim prijateljima u Tuzli što se može vidjeti na plakatima. Kakva je to i odkle tolika ljubav koja vas vuče Tuzli?

Adin Hebib: “Glavni krivac je rahmetli Mirza Delibašić zbog kojeg sam i došao prvi put u Tuzlu. Prije nekih deset godina tu sam i proslavio svoj pedeset i peti rođendan i tada  sam rekao kako je izložba posećena upravo Mirzi i prijateljima. Tada me njegov brat Amir Delibašić upoznao i sa svim ljudima koji su danas imenom, prezimenom i nadimkom na plakatu. U svijetu kao što je New York, London, Pariz gdje sam izlagao, najveću počast učinite osobi ako je stavite  u svoj katalog. Jako mi je drago da je upravo Edina Selesković bila ta koja je pisala za moj katalog.

Ono što mi je jako važno da naglasim jeste da Tuzla nikada nije bila obojena, jednostavno to nije dozvolila. Ona nikada nije dala na Ivana, Jovana ni Mustafu što ja nekako cijeli život radim. Sve je to razlog moje ljubavi prema Tuzli”

Ženski.ba: Poznato je da često sarađujete i jako cijenite rad i mišljenje umjetnice Edine Selesković. Da li bismo u narednom periodu mogli očekivati i vašu ponovnu umjetničku kolaboraciju?

Adin Hebib: ” Odgovor je vrlo jednostavan. Mi smo u neprestanoj kolaboraciji. Ne moramo raditi mural u Avazu, mural u Washingtonu niti bilo šta fizičke prirode. Mi i kada se ne viđamo konstantno razgovaramo. Postigao sam kao umjetnik da nikome ne zavidim a tako i Edina. Mirza Delibašić je jednom prilikom rekao kako najbolje šuti sa umjetnikom. Tako i Edina i ja. Genijalno je kako se razumijemo a Tuzla bi trebala biti ponosna na nju.

 

Ženski.ba:  Šta je vaša neprekidna inspiracija?

Adin Hebib: ” Dok sam boravio u Parizu jedan od profesora mi je vidio ploču Pink Floyda te me pitao da li ja to volim krave obzirom da su one bile na njoj. Uz to je još dodao zašto ih ne slikam?? Na to sam mu odgovorio kako ja ne volim krave, volim žene. On mi je tada uzvratio rečenicom kako ono što voliš treba da slikaš. Tim se vodim i dan danas.

Ženski.ba: Koji su planovi za dalje?

Adin Hebib: ” Ja sam se pozdravio sa svojim Mostarom. Imao sam želju da to uradim i sa Tuzlom.

Ono što mi predstoji jeste New  York, Peta Avenija, izlaganje sa mojom kćerkom Miom Hebib.

26.10. Na poziv Ministarstva kulture Hrvatske- Zadar; Centralna loža

21.12. Na pozi Ministarstva kulture Crne Gore sam u Podgorici.

Sa tom godinom završavam dok ću naredne vjerovatno izlagati samo jednom godišnje, ako se poživi naravno.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button