Kultura

A SAD ADIO: Bio je oženjen Cecom Bojković, Milenom Dravić, ali Šurda je imao samo jednu ljubav… (FOTO)

Glumac iz malog mjesta, koga je talenat predodredio za velike uspjehe, postao je veliko ime jugoslovenske kinematografije još davne 1960. godine, a zbog uloge mladića u filmu “Peščani grad” 1962. godine zauvijek ćemo ga pamtiti kao “Smokija”.

Smoki je tokom svoje bogate karijere igrao u različitim žanrovima, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vrijeme, i u djelima društvene problematike kao što su “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Smrt gospodina Goluže”, “Život je lep”, “Kuća pored pruge” i dr…

Igrao je kod skoro svih jugoslovenskih reditelja, a na televiziji je najveći uspjeh stekao ulogama u četiri televizijiske serije: “Kuda idu divlje svinje”, “Dimitirije Tucović”, “Vruć vetar” i “Policajac sa Petlovog brda”.

 Do danas, Ljubiša je ostvario preko 70 filmskih i televizijskih uloga, sarađivao sa svim jugoslovenskim rediteljima, a onda krajem devedesetih i svojeručno preuzeo režisersku palicu.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je karijeru Ljubiše Samardžića pratila posebna saradnja sa koleginicom Milenom Dravić, sa kojom se prvi put pojavio na filmskom platnu u “Prekobrojnoj”, a zajedno su igrali ukupno čak 25 puta.

– Milena je u početku bila mlado, bezazleno djevojče sa prostosrdačnim licem, dakle ” naivka”, kako mi to kažemo, a već nakon dvije- tri godine postala je izvrsna dramska glumica – rekao je Ljubiša 1983. u intervjuu za “Letnji as”.

Međutim, nije Milena bila jedina glumica koju je Smoki zaveo. Devedestih su bile poznate njegove zavodničke avanture, žene su ga sekirale, ostavljale, ali i ludo voljele.

Sjetite se samo “Policajca sa Petlovog brda” u kojem je Ljubiša bio oženjen Svetlanom Bojković, Nedom Arnerić, Milenom Dravić, Majom Sabljić, i zamalo i Ivanom Žigon.

Ipak, u realnom životu glumac je imao samo jednu ljubav, a to je bila njegova supruga Mirjana.

Ona je prije nekoliko decenija u intervjuu za “Start”, koji je prenio “Yugo papir”, ispričala kako se upoznala sa svojim suprugom.

– Ljetovala sam na Bledu. On je bio na nekakvom odmoru i šetao. Moja sestra je rekla: “Pazi, Ljubiša Samardžić!”, ja sam odgovorila: “Baš me briga”. Njemu je navodno zapao za oko moj tranzistor, a tek onda ja. Poslije je rekao da lošiji tranzistor nije vidio u životu, a ja se nadam ni bolju ženu – ispričala je Mirjana davne 1970. godine.

Taj susret se pretvorio u brak dug pet decenija, ali nažalost, prekinuo ga je tragičan ishod i teška bolest sa kojom se glumac borio mjesecima.

Počivaj u miru legendo!Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button