Zanimljivosti i zabava

Jedan crtež je objasnio psihologinji zašto osmogodišnji dječak tuče mamu










ADRIAN (46) i Emma (37) iz Barry Islanda u Velikoj Britaniji nalaze se na rubu razvoda, a sve zbog toga što nisu u stanju kontrolirati agresivne ispade bijesa svog osmogodišnjeg sina.

Mali Ioan tijekom ispada udara roditelje i 11-godišnju sestru Sorel, čupa ih, grize, pljuje i psuje. Na kraju su se iz očaja za pomoć obratili dječjoj psihologinji Laverne Antrobus koja na Channel 5 vodi emisiju Nasilno dijete, očajni roditelji.

Ispričali su joj kako se običan odlazak na spavanje u njihovoj kući često pretvara u borbu koja traje i po šest sati, a često završi u suzama.

Laverne ih je posjetila u njihovom domu i ostala iznenađena time koliko je energije trošila majka Emma pokušavajući obuzdati svog divljeg sina.

Psihologinja je pogledala njegove crteže, koje je nacrtao kad su mu bile samo tri godine, i objasnila roditeljima da su oni ključ u razumijevanju ponašanja njihovog sina, piše Daily Mail.

Crtež prikazuje Ioana kako stoji između roditelja, majka je u prvom planu, dok se otac vidi u daljini.

Laverne im je objasnila kako joj to govori da je dječak zapeo u razvojnoj fazi u kojoj smatra da mama pripada njemu, a tata može sjediti u kutu. Napomenula im je da je jako bitno da funkcioniraju kao tim kako bi mogli kontrolirati njegovo ponašanje.

“Kao psiholog znam da se djeca u vrlo mladoj dobi povezuju s roditeljem suprotnog spola. To je normalno, no izgleda da mu u ovoj obitelji niste uspjeli pomoći da izađe iz te faze”, rekla je ona.

Ioan se u školi primjereno ponaša, no čim dođe kući njegovo se ponašanje mijenja.

Roditelji su također otkrili da im uništava kuću udarajući vratima toliko jako da ostaju rupe u zidovima, a jednom prilikom je skačući izbio radijator iz ležišta.

“Pokušali smo ga obuzdati na toliko raznih načina i to je uzrokovalo toliko svađa da se više ne možemo nositi s tim”, rekla je Emma.

https://youtu.be/LazDC11yPE8

Laverne im je objasnila da je nužno da se oboje uključe u smirivanje dječaka i daju mu do znanja da ima dva roditelja.

“On vas mora vidjeti kao par i mora shvatiti da je kraj tome da se on postavlja između vas. U suprotnom vaš brak neće izdržati”, rekla je ona.

Novi režim koji su uveli tako je dobro utjecao na dječakovo ponašanje da su ga čak mogli ostaviti kod djeda i bake na čuvanju, te su njih dvoje kao par mogli zajedno izaći prvi put u nekoliko godina.

Više mu ne dopuštaju da ostaje u svojoj sobi i satima se igra na kompjutoru nego ga izvode van i idu na zajedničke vožnje biciklom i plivanje.

Dva mjeseca kasnije Laverne ih je ponovo posjetila, a majka joj je priznala da je tek sad svjesna koliko su oni kao roditelji doprinijeli dječakovom ponašanju i kako su ga nesvjesno pogoršali.

Na novim crtežima roditelji stoje zajedno, a on stoji pokraj njih sa svojom sestrom. Laverne je objasnila kako dječji crteži mogu roditeljima dati uvid u njihove osjećaje i pokazati im kako dijete vidi svoju ulogu u obitelji.

 

 

Izvor: index.hr



Back to top button