SvijetZanimljivosti i zabava

Danas je Međunarodni dan crnih mačaka – da li ste znali ovo o njima?










17. Augusta se obilježava Međunarodni dan crnih mačaka.

Vjekovima su crne mačke budile pažnju i izazivale razna vjerovanja. Kroz historiju su se isprepletala različita uvjerenja o sreći, predrasudama i mističnoj privlačnosti tih čarobnih stvorenja. 

Možda će Vas zanimati i:

Vjera u sreću: Kralj Charles I. je bio uvjeren u sreću koju donose crne mačke. Fascinacija ovim tamnim čarobnicama bila je tako snažna da se prenosila iz generacije u generaciju. Legenda govori da je dan nakon što je njegova crna mačka preminula, sam kralj Charles bio uhićen i optužen za veleizdaju. Je li to bio slučajnost ili nešto više?

Moreplovna uvjerenja: Mornari su stoljećima prigrlili crne mačke s uvjerenjem da im one donose sreću i osiguravaju siguran povratak kući. Njihova prisutnost na brodu često je simbolizirala mirnu plovidbu i zaštitu od nevolja na otvorenom moru.

THE MAGIC OF BLACK CATS – Natusan

Divljenje u Starom Egiptu: U drevnom Egiptu crne mačke su bile iznimno cijenjene. Jedan od najpoznatijih prikaza crne mačke iz tog vremena je Bastet, Mačja boginja. Legenda je tvrdila da su lutajuće crne mačke reinkarnacija te božice i da su se prema njima trebali odnositi s poštovanjem. Nanošenje štete crnoj mački značilo je izazivanje njezinog bijesa.

Bastet – Mythopedia

Svjetski dan za prevladavanje predrasuda: Svjetski dan crnih mačaka obilježava se kako bi se suprotstavilo dugogodišnjim predrasudama i praznovjerjima koja okružuju ova predivna stvorenja. Unatoč mnogim netočnim uvjerenjima, crne mačke i dalje se suočavaju s izazovima kod posvajanja u usporedbi s mačkama drugih boja.

Black Cat Breeds: 11 Breeds With Gorgeous Dark Coats



Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button