Vijesti

Srbija bi garantovala da se Mladić zbog lošeg zdravlja pusti na privremenu slobodu

Srbijanska ministica pravde Nela Kuburović zatražit će od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, sljednika suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), da se haškom optuženiku Ratku Mladiću zbog pogoršanog zdravlja omogući liječenje u Srbiji, rekli su u srijedu beogradski mediji pozivajući se na izvore u ministarstvu pravosuđa.

 Ministarstvo pravosuđa podržat će prijedlog Mladićevog advokata da mu se, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Srbiji, navode beogradski mediji, pozivajući se na izvore u ministarstvu.

Vlada Srbije spremna je dati sva neophodne garancije sudu, sukladno zakonu i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su u tom ministarstvu.

Porodica Ratka Mladića zatražila je ranije od srbijanske vlade da pruži garancije Den Haagu za Mladićevo liječenje u Beogradu, potvrdio je medijima Mladićev sin Darko, naglašavajući da je zdravstveno stanje “loše i pogoršava se”, zbog čega je i zatražena garancija da ga se prebaci na liječenje u Beograd.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tokom rata u BiH 1992-1995.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012., nakon što je godinu dana ranije uhapšen u vojvođanskom selu Lazarevo, poslije bjekstva i skrivanja dugog 12 godina, te izručen u Den Haag.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tokom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

Za iste zločine za koje ICTY tereti Mladića, Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, a žalbeni postupak je u toku.

 

 

 

Izvor: fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button