Lifestyle

Indikator.ba proglasio preuzimanje Solana d.d. Tuzla za najbolji poslovni potez













Ova domaća akvizicija izvedena je putem berze i u pravom trenutku. Poslovni portal Indikator.ba proglasio je danas preuzimanje kompanije Solana d.d. Tuzla od AS GROUP za poslovni potez u oktobru mjesecu 2018. godine.

“Tešanjska AS Grupa zvanično je preuzela 51 posto vlasništva Solane Tuzla čime je ova za privredu BiH značajna kompanija, zasnovana na eksploataciji jednog od izuzetno važnih prirodnog resursa, dobila pouzdanog strateškog partnera”, navodi se u tekstu ovog portala pod naslovom “Najbolji poslovni potez: Tuzlanska Solana ‘izmakla’ strancima”.

Indikator.ba primjećuje kako se moglo desiti da Solana d.d. Tuzla postane vlasništvo inozemnih investitora, a takav ishod je mogao kako se navodi “u budućnosti proizvesti negativne posljedice po bh. ekonomiju”.

Ova domaća akvizicija izvedena je putem berze i u pravom trenutku. Naime moglo se dogoditi da u skoroj budućnosti Solanu kupi i strani investitor što bi, moguće je, u budućnosti moglo proizvesti negativne posljedice po bh. ekonomiju.

Upravo to su razlozi zbog kojih se poslovni portal Indikator.ba opredijelio da ovu akviziciju proglasi najboljim poslovnim potezom u oktobru i nominuje je za priznanje u okviru ovogodišnjeg projekta izbora najboljih menadžerskih odluka”, ističe se u obrazloženju portala Indikator.ba.

Solana d.d. Tuzla, lider na tržištu soli u jugoistočnoj Evropi, nedavno je izvijestila kako je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila najbolje poslovne rezultate od 1992. U ovom periodu zabilježeno je povećanje prodaje soli od 3.500 tona u odnosu na isti period lani, dok je izvoz porastao za 13%.

Na pozitivno poslovanje, kako navodeu kompaniji, najviše je uticalo povećanje prodaje na domaćem tržištu branda kuhinjske soli po kojem je Solana i poznata u pakovnju od 1 kg za čak 30% u odnosu na prethodnu godinu. Solana d.d. Tuzla je sa 133 godina rada jedna od najstarijih kompanija u Bosni i Hercegovini i naša najstarija prehrambena industrija. Proces proizvodnje soli se odvija po principu tzv. “zatvorenog kruga”, čime je postignuta apsolutna zaštita od mogućih vanjskih uticaja i onečišćenja.

A. I.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button