BiH

Obilježena godišnjica tzv. Herceg Bosne: “Nije bilo gladi, masovnih grobnica…”

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u ponedjeljak je u Mostaru obilježena 24. godišnjica osnivanja tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne.

Vijence je pred spomenikom palim borcima HVO-a ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položila delegacija HDZ-a BiH-Hrvatskog narodnog sabora BiH te delegacija Republike Hrvatske.

Svečanoj akademiji, na kojoj je bilo upriličeno i predstavljanje troknjižja Jadranka Prlića, nepravomoćno osuđenog u Hagu za ratne zločine, pod nazivom “Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, prisustvovali su, uz ostale, predsjedavajući Predsjedništva BiH i šef HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer HNK Nevenko Herceg te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Čović je tom prilikom kazao kako se “ovakve obljetnice trebaju posvetiti ljudima koji su dali svoje živote za BiH”.

– Došlo je vrijeme da se ove obljetnice obilježavaju na način da se s ponosom može kazati da smo stvarno uredili BiH po mjeri čovjeka i sva tri konstitutivna naroda i da možemo ovdje živjeti bolje. Duboko vjerujem da je zadatak svih nas koji smo se večeras ovdje okupili sjećati se svih onih dragih ljudi koji su pokrenuli jedan veliki projekat da bi BiH uopće preživjela kao država – kazao je Čović uoči svečane akademije.

Govoreći o knjizi Jadranka Prlića, koja je večeras predstavljena javnosti, Čović je kazao da se “radi o djelu koje na više od 2.000 stranica govori i dokumentira značaj projekta hrvatskog naroda u BiH – projekta Herceg Bosne”.

Po riječima predsjednika Glavnog vijeća nevladinog udruženja Hrvatska zajednica Herceg Bosna Vladimira Šoljića, “Hrvati imaju pozitivno sjećanje na Hrvatsku zajednicu i Hrvatsku republiku Herceg Bosnu”.

– U to vrijeme, u ratnim prilikama, Hrvatska republika Herceg Bosna bila je prilično uređena. Nije bilo gladi, nije bilo masovnih grobnica i neki red u ratnim uvjetima bio je prilično dobar. Dakle, to govori da smo se mi kao narod ipak uspješno organizirali u tom periodu – kazao je Šoljić.

Osim u Mostaru, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u povodu obilježavanja 24. godišnjice osnivanja tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, upriličeno je i na groblju Gorica u Grudama.

Izvor: fena/faktorKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button