Zanimljivosti i zabava

(FOTO) NA MURALU STAROM 80 GODINA PRONAĐEN iPHONE: Niko nije decenijama primijetio, dok se nisu pojavili telefoni

Pogledajte pažljivo Indijanca koji se nalazi u donjem desnom ugluovog murala – šta mu je to u ruci? Ako vam je prva asocijacija bila: ‘pa to je iPhone!’, niste jedini. 

Možda ne bi ništa bilo ni čudno u tome – možda bi se radilo o nekom djelu koji kroz američke urođenike kritikuje konzumerističku kulturu – da mural u pitanju nije nastao još 1937. godine – sedam decenija prije pojave prvog iPhonea.

Možda će Vas zanimati i:

Mural je nastao u eri New Deala, a zove se ‘Mr. Pynchon i naseljavanje Springfielda’. Nacrtao ga je talijanski slikar Umberto Romano, a mural se nalazi u zgradi Poštanskog ureda savezne države Massachusetts.

‘Naseljavanje’ je inspirisano susretom između dva indijanska plemena – Pocumtuca i Nipmuca – i engleskih naseljenika u selu Agawam, na području današnjeg Massachusettsa.

No, iako internet voli priče o vremenskim putnicima, pojava predmeta na muralu vjerovatno ima mnogo logičnije objašnjenje od ‘pametnog telefona koji tada nije postojao’. Najizglednije je da se radi o ogledalu, kojima su američki Indijanci navodno bili fascinirani jer ih nisu imali u svojoj kulturi.

Kada su doseljenici sa sobom donijeli ogledala, bila su visoko na cijeni među starosjediocima, te se na muralu vjerojatno nalazi Indijanac koji posmatra svoj odraz u malom ogledalu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button