TuzlaU fokusu

FOTO: Kampanja “Prošetaj sa mnom kroz grad” – Željeli smo iz prve ruke vidjeti kako je to kretati se Tuzlom u invalidskim kolicima

Veliki broj građana Tuzle danas je u centru grada potpisao peticiju u okviru kampanje “Prošetaj sa mnom kroz grad”, koju provodi grupa mladih u sklopu Informativnog centra za osobe sa invaliditetom “Lotos”.

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno susreću sa raznim preprekama u gradu, počevši od rupa, trotoara, nepropisnog parkiranja automobila…

Možda će Vas zanimati i:
Fatma Bulić

“Mislim da je ovo stvarno jedna fenomenalna i izvrsna stvar koju smo odradili. Ova kampanja bavi se pitanjem pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Mi se borimo da napravimo adekvatne prilaze za sve nas. Situacija po pitanju prava osoba sa invaliditetom nisu dobra ni u jednom gradu u BiH, s toga bih voljela da se ova kampanja malo i proširi van okvira Tuzle i TK”, istakla je u razgovoru za Kameleon Fatma Bulić, administrator u Informativnom centru za osobe sa invaliditetom “Lotos” i naša Superžena.

U toku realizacije kampanje, osim potpisivanja peticije, građani su imali priliku kretati se pomoću bijelog štapa i invalidskih kolica, kako bi, barem na kratko “bili u koži” svih osoba koji se susreću sa sličnim problemima.

“Željeli smo iz prve ruke vidjeti kako je to kretati se ovim gradom u invalidskim kolicima. Moram priznati da sam se na samom početku susrela sa određenim otežavajućim okolnostima i da nisam imala ličnog asistenta vjerovatno da to ne bih jednostavno uradila. Primjetila sam kako je bilo ljudi koji su zastajali na ulici kada su vidjeli da imam neki problem, ali su odustajali kada su vidjeli da imam asistenta iza sebe. Nije jednostavno nimalo, jer te osobe imaju osnovno ljudsko pravo da žive normalan život kao i svi ostali”, rekla je Amra Avdić, naša sugrađanka i novinarka našeg portala Ženski.ba, koja se “provozala” invalidskim kolicima.

Amra Avdić

Za kraj ćemo dodati da je ovaj projekat finansijski podržan od strane Fondacije tuzlanske zajednice.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button