BiH

Sebija Izetbegović sve stopirala: Donacija iz Švicarske bit će oduzeta od UKCS zbog 20.000 KM?










Novi, prijeko potreban aparat za ultrazvuk srca, koji je Klinika za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) dobila prošle godine od Fondacije “Coeur de la tour” iz Švicarske, mogao bi uskoro biti vraćen u Ženevu ako se ne pronađu sredstva da UKCS izmiri svoj dio obaveza prema Fondaciji. Vrijednost cijelog projekta je 300.000 KM, a učešće UKCS-a trebalo je biti nešto manje od 20.000 KM, piše novinska agencija Patria.

Kako su nam pojasnili ljekari uključeni u ovaj projekat, donirani Philipsov aparat za ultrazvučnu dijagnostiku srca najnovije generacije vrijedan je 140.000 KM. Aparat ima sondu za transezofagealni ultrazvučni pregled koji omogućava ranu i visoko specijaliziranu dijagnostiku srčanih oboljenja te najviši nivo medicinske usluge pacijentima.

Ovaj aparat je kompatibilan sa već postojećim aparatom na toj klinici koji se često kvario, tako da dva aparata i nova sonda omogućavaju mnogo efikasnije funcioniranje ultrazvučne dijagnostike na Klinici za bolesti srca i reumatizam.

Donacija novog aparata i sonde je dio dvogodišnjeg projekta koji je počeo prošle godine i kojim je predviđen razvoj ehokardiografskog laboratorija u Sarajevu. Važan dio projekta je i ugovor kojim je omogućeno besplatno servisiranje novog i starog aparata u periodu od dvije godine, kao i nabavka svih rezervnih dijelova koji su izuzetno skupi, tzv. Gold servis usluga, čija je vrijednost dodatnih 154.000 KM.

Također, predviđeno je i da se projekat nastavi nakon uspješno realiziranog dvogodišnjeg programa, tj. uspostave normalnog funkcioniranja ehokardiografskog laboratorija u skladu sa evropskom praksom i smjernicama, te prvog dijela osnovne edukacije iz ehokardiografije. Nastavak projekta bi vjerovatno omogućio i edukaciju iz stress ultrazvuka i transezofagelane ehokardiografije.

Predviđene su ne samo posjete i švicarskih kardiologa UKCS-u i edukacija koju bi tu vršili, već i posjete sarajevskih kardiologa klinici La Tour u Ženevi radi upoznavanja sa radom tamošnjeg kardiološkog centra i laboratorija za ultrazvuk. Ovakva vrsta zvanične i certificirane edukacije ranije nije postojala u UKCS.

Prema ugovoru koji je potpisan u oktobru 2013. godine, UKCS je pristao da učestvuje u ukupnim troškovima sa maksimalnim iznosom od 10.000 eura, dok bi preostali iznos pokrila Fondacija. Međutim, zbog izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se nalazi UKCS, ni više od šest mjeseci nakon nabavke novog aparata i sonde za ultrazvuk srca obaveze prema Fondaciji “Coeur de la tour” nisu izmirene, tako da postoji vrlo realna mogućnost da će donator prekinuti projekat i povući aparat za ultrazvučnu dijagnostiku srca iz Klinike za kardiologiju i poslati ga na neku drugu kliniku izvan Bosne i Hercegovine.

Prva faza edukacije sarajevskih ljekara sa Klinike za bolesti srca i reumatizam bila je vrlo uspješno provedena u 2015. godine u vrijeme mandata prof. Rusmira Mesihovića na mjestu generalnog direktora. Prestankom ovog projekta ljekari bi bili uskraćeni za nastavak edukacije, a pacijenti za primjenu najsavremenije metode ultrazvučne dijagnostike srca kakva se vrši u svijetu.

Nažalost, s obzirom na to da UKCS u ovom trenutku ima mnogo većih problema koje treba urgentno rješavati, malo je vjerovatno da će sredstva za ovaj projekat biti osigurana i tako spriječeno njegovo obustavljanje. A na kraju će najviše na gubitku biti sami pacijenti.

Stoga se pred novi menadžment UKCS sada postavlja pitanje – šta se desilo sa prioritetnom brigom o pacijentima koju je najavljivala prof. dr. Sebija Izetbegović dolazeći na mjesto generalnog direktora? Ako menadžment nije u stanju osigurati makar troškove prihvata skupocjene donacije najsavremenije dijagnostičke opreme, kako će riješiti problem u čijem rješavanju niko ni ne pruža ruku pomoći?



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button