SvijetVijesti

Ukrajina očekuje da će dobiti 100 tenkova Leopard 2 iz 12 zemalja nakon što Njemačka to odobri













Dvanaest zemalja pristalo je da Ukrajini isporuče oko 100 tenkova Leopard 2 ako njemačka vlada da saglasnost, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik u ekskluzivnom razgovoru za ABC News.

Ti su sporazumi, rekao je izvor, postignuti na samitu u petak u bazi američkog ratnog zrakoplovstva Ramstein u Njemačkoj kada su savezničke zemlje razgovarale o vojnoj podršci Ukrajini.

Možda će Vas zanimati i:

Zemlje poput Poljske i Finske već su javno naznačile da su spremne da Ukrajini dostave određeni broj svojih tenkova Leopard 2.

NATO enhanced Forward Presence battle group military exercise Crystal Arrow 2021 in Adazi

Ukrajinski zvaničnik koji je upoznat sa ovim pitanjem rekao je da su Španija, Nizozemska i Danska također spremne da obezbijede neke od svojih tenkova, ali je saglasnost Nemačke i dalje neophodna da bi koalicija zemalja nastavila sa isporukom.

Kao zemlja u kojoj se proizvodi vojna oprema, Njemačka mora odobriti izvoznu dozvolu ako zemlje žele neke od svojih tenkova isporučiti trećoj državi, kao što je Ukrajina.

Bidenova administracija i druge zapadne vlade rade na povećanju vojnih kapaciteta Ukrajine prije moguće eskalacije borbi u narednim sedmicama ili mjesecima.



Izvor
fena

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button