Svijet

DA LI JE I BARSELONA OSTAVŠTINA 11. SEPTEMBRA?

11. septembar 2001. godine detaljno je isplaniran kako bi se obmanuo svijet i stvorili uslovi za vođenje beskonačnog rata protiv terorizma, za koji se odvajaju ogromne pare, kao i okupaciju brojnih zemalja čija su bogatstva otele SAD i njene satelitske i robovske države. Tada je počeo famozni „rat protiv terorizma“, koji traje tri puta duže od Drugog svjetskog rata. Šta se postiglo u ovom ratu? Ništa.

Osim serije novih terorističkih napada koji su potresli evropske gradove. Nakon svakog napada, postavljao sam pitanje: ko je idući? Idući napad uvijek se desio. I desiće se opet. Da li se i Barselona uklapa u ovu sliku? Barselona je u Kataloniji, Katalonija je dio Španije, ali Katalonija i Španije puno se ne vole…U svakom slučaju, globalna terorizam-hobotnica pružila je pipke i do Barselone, bez obzira ko je odgovoran za ono što se desilo. Što se mene tiče, poučen ranijim iskustvima raznih terorističkih napada, više nikome ništa ne vjerujem. Odavno sam prestao vjerovati. Jedino vjerujem da će terorizma i dalje biti, kao što ga je bilo i prije 11. septembra koji je stigao kao naručen za planere novog svjetskog poretka. Njihov “rat protiv terorizma“ guta milijarde dolara i služi porobljavanju tuđih država i pljačkanju njihovih prirodnih resursa. Sile mraka odavno su probuđene, a 11.9.2001. bio je okidač za sukob radikalnih elemenata na Zapadu i Istoku, koji, pušteni s lanca, svakodnevno igraju brutalnu igru smrti. To nije sukob civilizacija, ali jeste sukob krvoločnih struja unutar ovih civilizacija. Oni se međusobno održavaju i hrane u kontrolisanom haosu.

Nakon 11. septembra, smrt je stigla u Moskvu, Madrid, London, Bali, Istanbul, Ankaru, Pariz, Nicu, Brisel, Berlin, Mančester, a sada i u Barselonu. Uplitanja zapadnih sila u poslove arapskog svijeta – a tamo ih niko nije zvao – stvorilo je pogodan teren za jačanje ekstremizma i terorizma. Intervencijama u Iraku, Libiji i Siriji, Zapad je otvorio kapije Evrope za terorizam. ISIL su stvorili, svjesno ili ne, svi sudionici vojnih agresija na Bliskom istoku nakon 11. septembra 2001. godine. Međutim, Zapad će tek imati problema s kamikazama ISIL-a kada ISIL doživi slom na Bliskom istoku. Gdje će otići ratnici nakon boja? Gdje će se vratiti? U zemlje iz kojih su otišli u Siriji ili Irak. Tek tada će se Zapad uhvatiti za glavu. Sukob fundamentalista s obje strane političkog spektra, Zapada i Istoka, ojačao je radikalne elemente u Iraku i Siriji, gdje ranije nisu postojali. Nakon 11.9.2001. godine, svaki dan kao papagaji ponavljaju kako je ovo rat za stvaranje boljeg svijeta, rat sila mraka protiv ideala slobode i demokratije, rat protiv barbara iz kamenog doba. Odakle su se stvorili barbari iz kamenog doba? Sigurno ih nije stvorio Djeda Mraz.

Stratezi i vizionari, koji stvaraju „bolji svijet“ iz udobnih kabineta, ne ginu u ovom ratu, niti u ovom ratu ginu njihova djeca. Prođoše nam životi uz njihovo stvaranje „boljeg svijeta“. 16 godina nakon 11.9.2001. stvaraju bolji svijet!? 16 godina! Tri puta duže nego što je trajao Drugi svjetski rat! Zapadne intervencije u Iraku, Libiji i Siriji donijele su terorizam u Evropu. Osakatili su Bliski istok, pustili s lanca pse rata i stvorili ISIL, koji bi im trebao dodijeliti zahvalnice. Iza zapadnog uvođenja „demokratije” i borbe protiv globalnog terorizma, ostale su stotine hiljada mrtvih. 11. septembra upaljen je fitilj za neprekidne bitke između „dobra“ i „zla“, bitke čiji se kraj ne nazire, bitke koje su se odigrale na ulicama velikih evropskih gradova. Rekoše neki kako se 11. septembra 2001. godine odigrala prva bitka Trećeg svjetskog rata. Vrijeme prolazi, bitke se nastavljaju. 11. septembra 2001. godine ispisan je bjanko ček za sve ono što se kasnije desilo, dešava se i opet će se desiti. Desiće se na ulicama evropskih gradova, a ne gradova SAD, koje su kaubojskim intervencijama po Bliskom istoku donijele terorizam u Evropu – i to uglavnom u zemlje koje su decenijama pljačkale Bliski istok. Ipak, Katalonija mi se u ovo nikako ne uklapa. Zašto je ona postala front?

Katalonija jeste dio Španije, od koje se želi odvojiti. Španija se još 2004., nakon terorističkih napada na vozove u Madridu, povukla iz iračkog rata. Tada je kriminalni španski premijer Hoze Maria Aznar za napade na vozove optužio ETA-u. Bila je to klasična laž. Zbog toga je izgubio izbore, a nova socijalistička vlada povukla špansku vojsku iz američkog rata protiv Iraka. Katalonija nema vojsku niti avione koji bombarduju položaje ISIL-a, koji je objavio kako je odgovoran za napad u Barseloni. Zašto baš Katalonija, i to dva mjeseca uoči najavljenog izjašnjavanja o nezavisnosti. Što bi se reklo, nešto mi ovdje smrdi..U svakom slučaju, bitke se nastavljaju, a nakon Barselone na red će doći neko drugi, treći i četvrti… Tako je uvijek bilo nakon početka rata protiv terorizma. Stalno govore kako će pobijediti u ovom ratu, ideali slobode pobijediće destrukciju i nazadnjaštvo. Rađa se novi, bolji svijet. Svijet, u kojem će se iz haosa stvoriti idealno društvo. U stvaranju „boljeg svijeta“, stradale su stotine hiljada ljudi.

Ali, oni nikome nisu bitni. Oni su kolateralna, usputna šteta. Svaki rat ima svoje žrtve. Ali, u svakom ratu prva žrtva zove se ISTINA. Ovo nije rat u kojem se dvije vojske sukobljavaju na bojnom polju. Ovo je rat protiv civilizacije, protiv čovjeka i protiv razuma. Oni, koji vode svijet i glume lidere, odavno su izgubili razum. Kada budu skupljali svoju djecu u dijelovima, rat im neće pasti na pamet. To nam je donio 11. septembar 2001. godine. Barselona je još samo jedna u nizu usputnih šteta. Ko preživi, pričat će…

Autor: Mladen Marić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button