BiH

Uprkos odluci Vijeća ministara: Regres u Ustavnom sudu BiH uvećan pet puta

Iako je odlukom Vijeća ministara propisana visina regresa za uposlene u institucijama na državnom nivou u iznosu od 300 maraka, Ustavni sud BiH je prošle godine svojim uposlenicima dao regres u visini od oko 1.500 maraka, što su revizori ocijenili “neprimjerenim i diskriminirajućim”.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH, među nalazima i preporukama za 2016. godinu, stoji da Ustavni sud isplaćuje regres svojim uposlenicima u iznosu od 70 posto od prosjeka plaće, što iznosi oko 1.500 maraka.

– Navedeno smatramo neprimjerenim i diskriminirajućim postupanjem, s obzirom na to da se radi o naknadama iz radnog odnosa, koje nisu sastavni dio plaće uposlenih, te bi u tom smislu trebale biti izjednačene za sve uposlene u institucijama BiH – stoji u godišnjem revizorskom izvještaju.

Revizori napominju da “neujednačeno reguliranje prava iz radnog odnosa ima za posljedicu brojne sporove i isplaću dodatnih sredstava na teret Proračuna institucija BiH”.

Vijeće ministara je donijelo odluku da regres uposlenicima na državnom nivou treba uplatiti u iznosu od 300 maraka. Druge sudske i tužilačke institucije na razini BiH su regres prošle godine isplaćile u visini od 50 posto njihove plaće, a Ustavni sud je uz isplaću od 70 posto i topli obrok isplaćivao u višem iznosu nego u ostalim institucijama.

Na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da objasne čime su se rukovodili pri donošenju odluke za isplaću regresa, te različit obračun toplog obroka za prošlu godinu, u odgovoru Ustavnog suda BiH naglašeno je samo da je ova institucija dobila pozitivno mišljenje na Finansijski izvještaj Ureda za reviziju BiH.

– Regres za korištenje godišnjeg odmora u 2017. godini u Ustavnom sudu BiH isplaćen je u iznosu od 400 maraka, a naknada za topli obrok u 2017. godini se isplaćuje u iznosu od osam maraka po ostvarenom radnom danu – stoji u odgovoru Ustavnog suda BiH.

 

 

 

Izvor: birn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button