BiH

Klirinški dug uplaćen na račun Centralne banke BiH, slijedi raspodjela 125 miliona KMNa temelju obavijesti o uplati novca koja je stigla iz Centralne banke BiH, Ministarstvo finansija i trezora poduzelo je sve aktivnosti da se implementira sporazum u skladu sa zakonskim propisima te će se sredstva od klirinškog duga dijeliti po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto.

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu ove godine,a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u Službenim novinama BiH čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Ministar Bevanda zahvalio se na suradnji Ambasadi Ruske Federacije u BiH kao i kolegama iz Ministarstva financija Rusije, kao i na angažmanu Centralne banke BiH koja je u ovom procesu uspješno ispunila svoj dio obveza.

Ministar financija i trezora BiH još jednom je izrazio zadovoljstvo što je BiH jedina zemlja bivše SFRJ kojoj je klirnški dug isplaćen u novcu, a ne u robama i što ni politčki uticaji nisu mogli spriječiti potpisivanje sporazuma i isplatu 125 miliona dolara ruskog duga.

U sve tehničke aktivnosti u procesu uplate i prenosa sredstava bit će uključena entitetska ministarstva financija i Vlada Brčko distrikta.

Izvor: klix


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button