Zanimljivosti i zabava

Vjerovali ili ne, ovo je „granica“ između Tihog i Atlantskog okeana! (VIDEO)
Kao na geografskoj karti – „granica“ između Pacifika i Atlantskog okeana je u vidu jasne crte, a njihove vode kao da ne mogu da se izmiješaju! Naravno, riječ je o lokalnoj pojavi koja će nestati za nekoliko dana.

Ovaj atraktivni snimak načinjen je sa jednog turističkog broda negdje oko Rta Horn, najjužnijeg vrha Južne Amerike, gdje se ova dva okeana susreću.

I naravno da se miješaju! Samo taj proces traje „malo“ duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci. Treba nekoliko dana da se vode različite gustine i boje izmiješaju jedva par centimetara.

Jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi miješanja kao i za druge tečnosti: difuzija dvije tečnosti i fizičko djelovanje.

Difuzija, odnosno širenje ili razlijevanje kod tečnosti je izuzetno sporo. Tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, tj. fizičkih uticaja na miješanje – talasa, podvodnih struja, vjetrova…

Takođe, gustina okeana može uticati na mjestimično stvaranje ove vidljive „granice“, usljed razlike u salinitetima vode.

Zatim, tu su i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike rijeke koje lokalno unose i izvesnu količinu gline i mulja u okean i mijenjaju mu gustinu i boju, veći broj algi s jedne strane…

Međutim, na kraju se sve to izmiješa.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button