Vijesti

Čega se plaše pojedini političari u BiH: Sinhronizovani napadi funkcionera na OSA-u
OSA je navukla gnjev političara, prije svega iz entiteta Republika Srpska onog dana kada je otkriveno da je predsjedavajući Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad OSA-om Nikola Špirić uputio OSA-i lažne zaključke koje članovi parlamentarne komisije nikada nisu usvojili.

Ubrzo nakon toga Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključak kojim je zatraženo od Komisije za nadzor nad OSA-om da privremeno suspenduju Špirića.

Prema svim procjenama, ovaj zaključak nikada neće biti realizovan s obzirom na to da je nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čović jasno poručeno kako nema ništa od smjene Špirića.

Naime, odluke u parlamentarnim komisijama donese se na principu etničkog glasanja tako da je Špirića nemoguće smjeniti ukoliko bar jedan parlamentaraca iz reda bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda ne glasa za to. Ruke bošnjačkih i srpskih delegata nisu sporne s obzirom na to da u komisiji sjede parlamentarci iz reda SDA, Nezavisnog bloka, DF-a, SDP-a BiH i Saveza za promjene.

Nakon jučerašnje konferencija Dodika i Čovića evidentno je da će HDZ-ovi parlamentarci blokirati smjenu Špirića jer HDZ u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad OSA-om ima Barišu Čolaka, Predraga Kožula i Ljilju Zovku.

Reakcije koje su uslijedile iz RS-a nakon pokretanja inicijative za smjenom Špirića pokazuju ozbiljnost cjelokupne situacije. Predsjednik SNSD-a jasno je označio OSA-u kao “neprijateljsku organizaciju koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda” uprkos tome što je OSA jedna je od najorganizovanijih i najprofesionalnijih agencija za provedbu zakona u našoj zemlji.

Slične izjave dao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je optužio OSA-u za vođenje paralelnih sistema ističući da oni ne mogu pratiti i prisluškivati člana Predsjedništva BiH po potrebi i zadatku.

Posebno zabrinjavajuće su tendencije političara iz SNSD-a da izazove nepovjerenja građana BiH prema radu OSA-e kao i da utječu na dobre odnose koje OSA ima sa obavještajnim službama susjedne Srbije (BIA) i Hrvatske (SOA).

Predsjednik RS-a posljednjih dana neorgumentovano izjavljuje da OSA prisluškuje državni vrh Srbije, a vjerovatno i Hrvatske što predstavlja direktni udar na rad OSA-e.

Hrvatska SOA: Njegujemo odnose sa OSA-om

Ovim povodom kontaktirali smo Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) Republike Hrvatske iz koje su nam kazali da SOA, iz zakonskih i sigurnosnih razloga, ne iznosi podatke iz međunarodne sigurnosno-obavještajne saradnje, niti komentira sigurnosno-obavještajna postupanja iz svoje nadležnosti.

“Ipak, možemo Vas izvijestiti da je međunarodna sigurnosno-obavještajna saradnja između susjednih država iznimno bitna u odgovoru na zajedničke sigurnosne izazove i prijetnje te je SOA vrlo aktivna u razvijanju takve saradnje, o čemu smo pisali u našim javnim izvještajima”, rekli su nam iz SOA-e.

Kako kažu, u saradnji sa službama hrvatskog jugoistočnog susjedstva, SOA djeluje u interesu zaštite hrvatske nacionalne sigurnosti, jačanju sigurnosti u jugoistočnoj Evropi te promicanju zajedničke sigurnosti NATO-a i EU-a kojih je Republika Hrvatska članica.

Iz SOA-e su nas uputili i na jučerašnju izjavu direktora SOA-e Daniela Markića, a koja se tiče saradnje sa službama iz BiH.

“BiH nam je prvi susjed i važan partner. Nama je stalo da tamo sigurnosna situacija bude dobra. Njegujemo odnose s njima i pomažemo im u radu isto kao i oni nama. Ne bih ništa posebno naglasio. Prošle sedmice bila je zajednička sjednica vlada i sve je tamo rečeno”, kazao je Markić.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa Bezbjednosno-informativnom agencije (BIA) Republike Srbije, ali do zaključenja teksta nismo dobili njihov odgovor u vezi sa odnosima BIA-e i OSA-e.

Ipak, čini se da je srbijanska BIA itekako zadovoljna saradnjom sa OSA-om s obzirom na to da je 27. marta ove godine direktor BIA-e Aleksandar Đorđević uputio zahvalnicu direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

“Želim još jednom da Vam se zahvalim na kolegijalnosti i profesionalnosti pripadnika OSA-e tokom asistencije koju su pružali pripadnicima BIA-e, koji su bili angažovani na osiguravanju premijera Republike Srbije tokom njegovog nedavnog boravka u Sarajevu. Uvjeren sam da će saradnja BIA-e i OSA-e da nastavi da se razvija uime interesa naših država, mira i sigurnosti na Balkanu”, piše u zahvalnici.

Inače, direktor OSA-e dobio je zahvalnicu nekoliko mjeseci nakon što su funkcioneri iz RS-a pokušali optužiti OSA-u za nezakonito prisluškivanje srbijanskih funkcionera. Riječ o aferi “Ušće” za koju se na kraju ispostavilo da je izmišljena, odnosno da OSA nije vršila mjere kontrole nad političarima iz susjedne Srbije.

Dodik nije jedini političar koji se ovih dana obrušio na OSA-u s obzirom na to da je njegov stranački kolega i član Komisije za nadzor nad OSA-om Sredoje Nović također izjavio da pojedini političari dobijaju transkripte prisluškivanih razgovora zvaničnika u BiH. Još uvijek nije poznato odakle Noviću ove informacije i na čemu temelji izrečene tvrdnje.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om Sadik Ahmetović kazao nam je da su napadi na OSA-u smišljeni i dobro organizovani od različitih politika.

“OSA je toliko važna za BiH da se ovo pitanje ne treba politizirati na bilo koji način. Na prošloj sjednici Parlamenta BiH radilo se o čistoj politizaciji jer zaključak koji je predložio SDS je bio potpuno suprotan Poslovniku o radu Zastupničkog doma PSBiH”, rekao nam je Ahmetović.
Dodikov i Čovićev pokušaj destabilizacije OSA-e

On je podsjetio da je predlagao da se izjašnjavanje odgodi i da se o svemu parlamentarci izjasne na narednoj sjednici sa jasnim stavom Komisije za nadzor nad OSA-om, a vezan za sporne zaključke koje je Špirić poslao direktoru OSA-e.

“Tražio sam uvid u zapisnike i da na narednoj sjednici na bazi zapisnika sa prethodnih sjednica utvrdimo zloupotrebe. Ukoliko se potvrdi da su oni suprotni zaključcima iz zapisnika i da komisija potvrdi da li se radi o zloupotrebi, predsjedavajući komisije mora biti smijenjen jer poslovnik ne poznaje nikakvu suspenziju”, rekao je Ahmetović.

Istakao je da ovih dana ponovo u javnosti se javlja informacije koje se smišljeno plasiraju. Riječ je o tvrdnjama da se prisluškuju građani susjednih država.

“Problem je u tome što to govore članovi komisije i da iste informacije imaju, a da o tome nisu govorili na sjednici komisije. Ponavljam da je na bazi uvida u dokumentaciju komisija utvrdila da nije bilo prisluškivanja građana Srbije i jednoglasno je donijet zaključak da je OSA u predmetu Ušće potpuno radila u skladu sa zakonom”, kazao je Ahmetović.

On je kazao da jučerašnji sastanak Dodika i Čovića potvrđuje da je bio upravu kada je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH tražio odlaganje glasanja i se da na zatvorenoj sjednici raspravlja o tome na bazi činjenica i predhodnog stava Komisije za nadzor nad OSA-om.

“Ukoliko na komisiji HDZ bude na strani Nikole Špirića, Komisija ne može suspendovati Špirića jer za takvu odluku je potreban i glas Hrvata. Ja ću na komisiji predložiti rješenje koje će zaštititi integritet OSA-e i njenu vrlo važnu poziciju u sigurnosnom sistemu BiH”, rekao je Ahmetović.

Zaključio je da ovu vrlo važnu agenciju nema niko pravo prisvajati sebi lično niti koristiti u političke svrhe i obračune.

“Niko nema pravo zbog zbog svojih antidržavnih interesa urušavati OSA-u. OSA je državna agencija i Nezavisni blok će učiniti sve da zaštitimo Agenciju od pokušaja destabilizacije”, kazao je Ahmetović.

Podsjećamo, OSA je jedna od rijetkih državnih institucija u kojoj se odluke ne donose po etničkom principu. Riječ je o agenciji u kojoj su precizno raspoređene nadležnosti direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora bez obzira na to kojoj etničkoj grupi oni pripadali.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button