BiH

Upoznajte Mladena Veletića, najmlađeg doktora nauka iz BiH
Banjalučanin Mladen Veletić sa 29 godina odbranio je doktorsku disertaciju na norveškom Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Trondheimu i tako je postao najmlađi doktor nauka.

U doktorskoj disertaciji povezao je medicinu i elektrotehniku, i nada da će njegovo teorijsko rješenje imati i praktičnu primjenu. Odbranom doktorske disertacije postao je najmlađi doktor nauka Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci, gdje je zaposlen kao saradnik u nastavi od 2011. godine.

“Tema je dosta specifična, u slobodnom prevodu bi glasila ‘Neuronska komunikacija kao koncept za prenos podataka u nano mrežama’. Radi se o interdisciplinarnoj oblasti gdje sam znanja stečena na studijama elektrotehnike primjenio u medicinske svrhe jednim dijelom, a jedan dio rezultata je primjenjiv i u elektrotehnici”, pojasnio je u razgovoru.

Veletić navodi da spoju elektrotehnike i medicine naučnici širom svijeta se sve više i više okreću.

“Ono što se u budućnosti očekuje od elektrotehnike da društvu dolaze naprednija i bolja rješenja u pogledu dijagnostike i terapije raznih bolesti.”

Veletić je dodao da elektrotehnika već dugo ima primjenu u medicini, a da društvo očekuju naprednija i bolja rješenja u pogledu dijagnostike i terapije raznih bolesti.

Da li je BiH daleko od praktične primjene, nije baš jednostavno odgovoriti. Sigurno je, da potencijal imamo.

Izvor: anadolija/hayatKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button