Covid-19

Ispovijest 32-godišnjaka koji je preživio COVID-19: Valjda će se pluća “vratiti”













Medicinski tehničar iz New Jerseyja James Cai (32) bio je prva osoba zaražena infekcijom COVID-19 u ovoj američkoj državi.

Bolest mu je potvrđena 2. marta, a jučer je izašao iz bolnice. Još uvijek je uz njega aparat s kisikom. Ne zna da li će se ikad u potpunosti oporaviti.

Bolnicu je napustio nakon što su mu dva testa potvrdila da više nema novi soj koronavirusa u organizmu, a SARS-CoV-2, spomenuti virus, razorio mu je pluća.

“Nadam se da će se pluća ‘vratiti'”, napisao je za medije, jer još uvijek ne može govoriti dugo.

Cai je, prije bolesti, bio u odličnoj formi i nije imao problema sa zdravljem. Nažalost, zbog infekcije ne može disati bez aparata s kisikom. Iz bolnice je dobio aparate koje je ponio kući.

“Imam mali aparat koji je uz mene tokom dana, poput torbice, i ovaj, veći, koji mi pomaže dok spavam”, govori Cai pa zabrinuto dodaje: “32 su mi godine, ne mogu cijeli život ovako disati…”

Cai kaže da postoji šansa da će mu fibroza pluća, bolest u kojoj se na plućnom tkivu stvaraju ožiljci koji ometaju pravilnu funkciju pluća – koju mu je uzrokovao virus – praviti probleme u budućnosti. Ljekari mu nisu mogli reći da li će mu se pluća ikad oporaviti.

“Ako ništa, živ sam”, poručuje.

Iako su njegovi posljednji testovi bili negativni na virus, Cai je trenutno u 14-dnevnoj samoizolaciji. Njegova supruga i kćerka, bebica od 20 mjeseci, trenutno su kod rođaka.

Najduže vrijeme u kojem se virus zadržava u tijelu je 30 dana. Tako bar kažu kineski stručnjaci. Ovako su svi sigurni”, napisao je.

Otkrio je i da sve pakete i sve što dotakne čisti sa 70-postotnim alkoholom, a onda čeka 10 minuta prije nego što ih otvori. “Prijatelji i rođaci mi kuhaju i ostave hranu ispred vrata. Ja nosim rukavice i masku kad to uzimam.”

James Cai je jedan od 1.327 slučajeva oboljelih u New Jerseyu, gdje je i preminulo 16 osoba.

Cai je, prethodno, dok je bio u bolnici također govorio o virusu: “Virus je sve. Proljev, vodene oči, kratak dah, bol u prsima, visoka temperatura… Svaki dan je sve gore.”.

Cai vjeruje da se virusom zarazio kada je bio u hotelu na Times Squareu u New Yorku na konferenciji.

Izvor: Radiosarajevo.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button