Tuzla

Srednja muzička škola Tuzla tužila Rudnik soli: Očekujemo povoljan ishod

Srednja muzička škola Tuzla ove godine obilježava veliki jubilej, šest decenija rada. Sve uspjehe učenika ove škole gotovo je nemoguće pobrojati, jer su đaci Srednje muzičke u tih 60 godina u Tuzlu donijeli desetke nagrada, a mnogi od njih postali su koncertni muzičari svjetskog glasa, pravi virtuozi.

Ipak, jedna takva institucija nema svoj krov nad glavom i tako je već petu godinu. Zgrada Srednje muzičke škole oštećena je tonjenjem zbog eksploatacije soli, pa su profesori i đaci iseljeni u prostor Osnovne škole “Centar” u Tuzli.

“Vodimo spor sa Rudnikom soli. Tužili smo Rudnik i očekujemo povoljan ishod za nas. Najviše bi voljeli da se naša zgrada ponovo vrati u stanje da se u njoj može izvoditi nastava”, kaže direktorica Srednje muziške škole Tuzla Zrinka Andrejaš.

Škola trenutno broji 117 učenika i prostor kojim raspolažu u školi “Centar” jednostavno nije dovoljan. Profesori nemaju zbornicu, nema školske kuhinje, ne postoji učionica za vannastavne aktivnosti, niti prostora za vježbanje. Ipak, to nije razlog da iz ove škole i dalje ne izlaze sjajni mladi muzičari.

“Ima mnogo instrumentalista koji djeluju u cijelom svijetu, ali i profesora kojih se vrijedi sjetiti, jer su upravo oni usmjerili te mlade muzičke talente. Od profesora treba istaći Planinku Jurišić-Atić kada je u pitanju klavir, Predraga Stankovića kad je u pitanju gitara… Od instrumentalista imamo nekoliko gitarista kao što su Sanel Redžić, Dejan Ivanović, Denis Azabagić, koji su svjetski priznati. Također, imamo pijanistice sarah Skopljak, Nadiru Ajanović, Amilu Rančić, koje su bile veoma uspješne na takmičenjima, a sada su na studijama”, ističe profesorica Andrejaš.

Dakle, nedostatak prostora i teški uslovi za rad nisu izgovor profesorima i učenicima, pa je tako pripremljen i bogat muzički program povodom 60. godišnjice Srednje muzičke.

“U tuzlanskom BKC-u 5. aprila imat ćemo koncert učenika i profesora. Pored profesora koji sada rade u školi, odazvale su se i naše kolege instrumentalisti. Dolazi nam gitarista Sanel Redžić i solo pjevačica Vedrana Šimić. Treba istaći da je koncert profesora zadnji put održan 1982. godine”, navodi Zrinka Andrejaš.

Također, 6. juna planiran je koncert sadašnjih i bivših učenika Srednje muzičke škole sa Kamernim orkestrom Muzičke akademije iz Sarajeva. Veliko finale planirano je povodom 21. juna Međunarodnog dana muzike, kada ljubitelje muzike u Tuzli očekuju tri večeri baroka u čast profesora Čestmira Mirka Dušeka.

Izvor: faktor.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button