BiH

Najveća plaća u 2016. godini ostvarena je u Sarajevu i iznosi nevjerovatnih 224.134 KM

Dok je prosječna plaća u FBiH oko 860 KM, i ako se zna da je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka, za pojedince izgleda nema krize, sudeći prema prijavljenom iznosu mjesečne plaće.
Prema evidencijama koje vodi Porezna uprava Federacije BiH, najveća plaća u 2016. godini isplaćena je u decembru u iznosu od 224.134,16 KM i to u djelatnosti novčarsko posredovanje.

Navedena djelatnost uključuje prikupljanje depozita i/ili bliskih supstituta depozita te odobravanje kreditnih ili zajmovnih sredstava, kao i djelatnosti poštanskih žirobanaka i poštanskih štedionica, odobravanje stambenih kredita od specijaliziranih depozitnih institucija, djelatnosti obrade novčanih naloga.

Navedena plaća isplaćena je u Kantonu Sarajevo. Iz porezne uprave FBiH nisu nam mogli reći da li je u ovaj iznos uključen i neki dodatni prihod, poput naplate dividende, uz napomenu da je sve zavedeno pod naplatu dohotka, odnosno plaće.

Ovaj podatak dodatno potvrđuje da se u bh. društvu stvara sve veći jaz između bogatih i siromašnih. Najveće prosječne plaće bilježe se u bankarskom sektoru i kroz menadžerske pozicije, dok su najmanje plaće u proizvodnom, realnom sektoru.

Treba istaći da veliki broj građana ima i plaću ispod prosjeka ne uzimajući u obzir koliko je redovna.

Paralelno s tim iz Vlade FBiH dolaze informacije o konstantnom porastu broja zaposlenih, i to 33.527 novozaposlenih uz rast BDP-a.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button