BiHPolitikaVijesti

Tineke Strik: Pozivam OHR da Dodiku da kratkoročni ultimatum










Europarlamentarka iz Nizozemske Tineke Strik je povodom obilježavanja 28. Evropskog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici poručila da plenarni sastanak Evropskog parlamenta s pravom odvaja trenutak da oda počast žrtvama genocida.

“Nažalost, ova borba je i dalje prijeko potrebna, pošto se genocid i dalje negira, a ratni zločinci slave u dijelovima zemlje, uključujući i političko rukovodstvo RS-a. Ovogodišnja svečanost je i u vrijeme kada je Milorad Dodik preuzeo novi koraci za pravno odcjepljenje Republike Srpske od ostatka zemlje negiranjem odluka ustavnog suda i podrivanje odluka OHR-a Evropski parlament je jedinstven u pozivanju na snažan odgovor međunarodne zajednice”, rekla je.

On je poručila da su nam potrebne sankcije EU ili grupe Usvojene države članice kako bi se zaustavio Dodikov opasni secesionistički put i čuvala sigurnost i teritorijalni integritet BiH.

“Nadalje pozivam OHR, u bliskoj koordinaciji s međunarodnom zajednicom, da Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza te da ga smijeni s funkcije u slučaju nepoštivanja”, rekla je.

Komemoracija na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta održat će se od 11:30 do 12:00 sati po srednjeevropskom vremenu.



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button