BiH

Dodik novac za gradnju bolnice u Istočnom Sarajevu preusmjerio na dvoranu za Igokeu

Konačno je počela izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu. Prošle sedmice postavljen je kamen temeljac. Ostalo je nejasno šta se čekalo 20 godina i kako je potrošena grčka donacija za izgradnju bolnice u tom gradu.

Bolnica Kasindo već dvije decenije je predmet ne samo političkih prepucavanja već i finasijskih malverzacija. Krajem prošlog vijeka, odmah nakon završetka rata u BiH, Vlada Grčke je obezbijedila donaciju od pet i po miliona dolara za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu. Po tadašnjem kursu to je iznosilo 11 miliona maraka, a tada kvadrat stambenog prostora koštao je oko 800 maraka. To znači da se komotno mogla izgraditi i opremiti nova bolnica od 10 hiljada kvadrata, prenosi RTV BN.

Međutim, odlukom tadašnje Vlade Republike Srpske, na čijem je čelu bio Milorad Dodik, četiri miliona dolara te donacije prebačeno je za sanaciju škole u Aleksandrovcu kod Laktaša, tačnije za izgradnju sportske dvorane pri toj školi za potrebe Dodikovog košarkaškog kluba Igokea.

U junu prošle godine, prilikom posjete bolnici u Istočnom Sarajevu, Milorad Dodik je oštro negirao tu činjenicu, tvrdeći da je to laž.

Međutim, postoji arhiva Službenog glasnika Republike Srpske, u čiji uvid je imao novinar BN televizije, u kojoj postoji odluka Vlade od 24. marta 2000. godine, kojom se četiri miliona od pet ipo miliona dolara grčke donacije za bolnicu u Istočnom Sarajevu prebacuje za obnovu Osnovne škole „Kozarske brigade“ u Aleksandrovcu.

I to, nažalost, nije sve. Grčka je preko EU fondova kasnije donirala još tri miliona eura na račun Vijeća ministara BiH, također za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu. Taj novac ležao je na računu Vijeća ministara jer Vlada Republike Srpske nije dozvolila da se uloži u bolnicu, smatrajući da bi to bio prijenos nadležnosti sa entiteta na BiH.

Kada je na čelo Vijeća ministara došao Nikola Špirić, ta tri miliona eura prebačena su na račun Vlade Republike Srpske. Vlada je od toga navodno 2,5 milona eura uložila u sanaciju restorana bolnice u Istočnom Sarajevu, hvaleći se da je to ulaganje vlade, a ostatku od pola miliona eura, odnosno milion maraka izgubio se trag.

Nakon svih finasijskih malverzacija u toku proteklih 18 godina, konačno je prije nekoliko dana položen kamen temeljac za novu bolnicu u Istočnom Sarajevu. Sredstva za igradnju bolnice obezbijedio je izvođač, a vlada će u ratama da plaća taj iznos u nekoliko godina. Bolnica bi trebala da bude sagrađena do oktobra sljedeće godine, a do tada pacijenti će nastaviti da se liječe u oronuloj zgradi bolnice Kasindol, koja je sagrađena još u vrijeme Austrougarske uprave.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button