BiH

Jerlagić: Bh. ministri pitanje imovine od više miliona KM guraju pod tepih

Jerlagić je postavio pitanje javno predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću i ministru saobraćaja i komunikacija Ismiru Juski o tome zašto se na dnevnom redu zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske nije našlo pitanje sukcesione imovine dvije države.

“Riječ je o imovini koja se može procijeniti na stotine miliona konvertibilnih maraka, pa čak i milijardi. Od Luke Šibenik, koja je bila Šipadova – najvredniji objekt u Hrvatskoj, pa do ogromnog broja hotela, odmarališta… Sve ono što potpada pod Aneks G Sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije”, kazao je Jerlagić za Klix.ba.

Možda će Vas zanimati i:

Sporazumom o sukcesiji, svojevrsnom oporukom potpisanom prije 16 godina, nasljednice bivše Jugoslavije dogovorile su se o podjeli nasljedstva raspoređenom u sedam grupa, tzv. aneksa: pokretna i nepokretna državna imovina, diplomatska i konzularna imovina, financijska potraživanja i dugovanja, arhivska građa, mirovine, ostala prava, interesi i obaveze, te privatna svojina i stečena prava.

“Zamislite da ogroman dio te imovine nije uopšte riješen. Hrvatska je članica Evropske unije, nije to više tek takav razgovor zemalja bivše Jugoslavije. Ovdje je riječ o članici Evropske unije, gdje se treba poštovati međunarodno pravo. Očekivao sam da će se na ovakvim sjednicama razgovarati o ovakvim pitanjima. Ovo je pitanje za Bosnu i Hercegovinu puno važnije čak i od Pelješkog mosta”, istakao je Jerlagić.

On se pita da li je riječ o previdu, zašto se pitanje nije našlo na dnevnom redu, ili o strahu od otvaranja teških tema.

“Ne čudi nas što to na dnevni red ne stavlja hrvatska strana, ali nas zabrinjava indolentnost BiH ministara prema imovini Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj”, kazao je predsjednik Stranke za BiH.

Podsjećamo, Ismir Jusko je ujedno i predsjedavajući Koordinacionog odbora za pripremu zajedničke sjednice, koja bi se trebala održati 6. jula u Sarajevu. Već je ranije kazao da će se na zajedničkoj sjednici razmatrati teme iz oblasti transportne infrastrukture, razmatranje sporazuma, memoranduma, protokola i ugovora između dvije zemlje, trgovinska razmjena, teme iz oblasti pravosuđa…

Izvor: klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button