BiH

Državljani BiH koji žele raditi u Njemačkoj na termine za vize moraju čekati i više od godinu dana

Kako saznajemo, oni državljani BiH koji su se u martu ove godine registrirali na listu čekanja u svrhu zapošljavanja, termine za vize mogu očekivati tek između novembra 2017. i januara 2018. godine. Oni kojima treba viza u svrhu spajanja s porodicom, termine mogu očekivati u februaru ili maju 2018. godine.

Građani koji su se registrirali na listu čekanja u aprilu ove godine, termine za vize u svrhu spajanja mogu očekivati tek između juna ili septembra iduće godine, a oni koji žele u Njemačku radi posla, vize mogu očekivati između januara i marta 2018. godine.

Možda će Vas zanimati i:

Ovog mjeseca termine mogu očekivati oni koji su se registrirali na listu čekanja u decembru 2016. i januaru 2017. godine.

Iz Ambasade Njemačke nismo dobili informacije koliko je u posljednjoj godini bilo zahtjeva za vize te koliko je naših državljana uspjelo dobiti termine za vize u skorijem periodu.

“Usljed olakšica za pristup njemačkom tržištu rada za građane zemalja Zapadnog Balkana koje su stupile na snagu 1. januara 2016. godine, broj zahtjeva za vize je drastično porastao. Vrijeme čekanja na termine je zbog toga također znatno produženo. Iz toga proizlazi da je tokom 2016. godine znatno povećan broj termina za podnošenje zahtjeva za vize”, kazala nam je Natascha Garloff-Jonkers, glasnogovornica Njemačke ambasade u Sarajevu.

Građani koji mjesecima moraju čekati na termine zabrinuti su zbog mogućeg gubitka posla jer bi im poslodavci mogli raskinuti ugovore zbog čekanja. Teško je i onima koji moraju čekati na odlazak iz BiH u svrhu spajanja porodice. Moguće je kako će vrijeme čekanja na termine za ove kategorije biti promijenjeno jer Njemačka ambasada ima registrovane i grupe naših državljana koje žele napustiti BiH zbog posjete ili osnivanja porodice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button