Biznis

Ambasada Švicarske u BiH: Danas potpisivanje grantova za 10 opština za saradnju sa dijasporom

Ceremonija potpisivanja grantova sa načelnicima deset općina, uključenih u projekt “Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike i planove – Dijaspora za razvoj”, bit će upriličena danas u Sarajevu.

Općine Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most i Velika Kladuša u svoje razvojne strategije uključile su saradnju sa dijasporom kao jedan od važnih ciljeva, te će im ovi grantovi omogućiti realizaciju konkretnih projekata koji će doprinijeti boljoj saradnji sa dijasporom i razvoju lokalne zajednice.

Možda će Vas zanimati i:

Grantovi će doprinijeti poboljšanju socio-ekonomskih prilika i perspektiva za žene i muškarce u ovim općinama, uključujući kreiranje novih radnih mjesta, povećanje prihoda te uspostavljanje servisa/usluga za uključenje dijaspore u lokalni razvoj, najavljeno je iz UNDP-a.

Projekt “Migracije i razvoj” podržava i finansira Vlada Švicarske, a usmjeren je na unaprjeđenje saradnje sa dijasporom, uvažavajući pritom uzajamne potrebe, te adekvatno usmjeravanje potencijala, iskustava, znanja, vještina i investicija iz dijaspore.

Partneri u projektu su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, 15 općina širom zemlje te Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button