Kultura

Život legendarne jugoslovenske glumice: Poslije smrti ostavila kutiju za nakit u kojoj je tajna njene veličine (VIDEO)

Glumačka diva Olivera Marković preminula je 2011. godine, nakon duge i teške bolesti. Poslije njene smrti, njen sin, reditelj Goran Marković, poklonio je Narodnom pozorištu drvenu kutiju za nakit u kojoj je slavna glumica držala svoje dragocjenosti – tri na prvi pogled potpuno obične stvari. Ali samo na prvi pogled – svaka od njih govori mnogo o liku i djelu Olivere Marković, piše Noizz.rs.

Umrlica Žanke Stokić

Umrlicu Žanke Stokić je, kako je otkrio Marković “Olivera skinula sa jednog drveta”, neposredno poslije sahrane svoje starije koleginice, 1947. godine. Godinu dana kasnije, Olivera je upisala Akademiju, a činjenica da je sačuvala kroz sve te decenije ovo parčence papira, jasno govori o tome koliko je cijenila Žanku Stokić.

Žanka Stokić bila je prva Gospođa ministarka Narodnog pozorišta u Beogradu 1929. godine, a Olivera Marković okušala se u ulozi čuvene Nušićeve junakinje 1982. godine na istoj sceni.

Vještačke trepavice

Olivera Marković držala se toga da svaka glumica mora da ima par vještačkih trepavica. Njoj, uostalom, s onakvim talentom ništa drugo i nije bilo potrebno.

Vizit karta

Vizit karta Olivere Marković u sebi nosi raznolikost svih njenih uloga, svu profesionalnost i posvećenost, ali i skromnost i svojeglavost glumačke dive, za koju se vezuje i anegdota da je odbila Hollywood.

Naime, kad je zaigrala Lady Machbet u filmu “Sibirska Lady Machbet”, vidio ju je jedan od velikana iz Hollywooda i htio da je vodi. Ali, nju to nije naročito zanimalo. Poslije jednog gostovanja u Bugarskoj 1964. godine, s ansamblom “Frula”, “nije imala vremena” da sačeka dolazak Kirka Douglasa koji je izrazio želju da se upoznaju.

“Iz sopstvenog iskustva s inostranim filmskim glumcima, a ono nije malo, mogu reći jedno, što je čovjek veći umjetnik, utoliko je jednostavniji i skromniji”, znala je da kaže. Izgleda da je upravo takva i sama bila.

Izvor: Noizz.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button