Vijesti

Vanredno stanje: Zbog Legije helikopteri nadlijeću Beograd













Na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne sigurnosti  (DB) optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine stigao je ključni svjedok Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije koja je djelovala pod komandom DB.

On je prebačen iz Zabele i nešto poslije 13 sati uz izuzetno jake mjere sigurnosti stigao u zgradu Specijalnog suda u Ustaničku.

Sve vrijeme od Požarevca su ga pratili helikopteri, a saobraćaj je bio obustavljen dok je prolazila kolona u kojoj se nalazio Legija, piše Kurir.

Ovo će biti njegovo prvo svjedočenje u slučaju ubistva Ćuruvije, a smatra se ključnim svjedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopćenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno pomogao pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svjedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

Također, tužilac, advoakti, optuženi i članovi sudskog vijeća imat će pravo da mu postavljaju pitanja.

Bivši komadant JSO Milorad Ulemek Legija inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela “zemunskog klana”.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button