BiH

AUDIO: Husić – Smiješno je da neko vjeruje u ovakve podvale! N1 – Nećemo komentarisati!
Dvije godine za redom u mjestu Konjević Polje, povratnici Podrinjci, Bošnjaci na Drini, u danima mjeseca ramazana, organizuju zajednički iftar za sve dobronamjerne, za postače, putnike namjernike, za goste iz cijele Bosne i Hercegovine. Tu na raskrsnici svjetova, gdje na Fatinoj zemlji stoji pravoslavna crkva, gdje djeca nemaju pravo pisati, čitati i govoriti bosanskim jezikom, u mjestu nekada znanom pod imenom Tekija, gdje se zulumi pamte i nepravde prema ovim stanovnicima ponavljaju u kontinuitetu, tamo odakle su derviši pod vođstvom Hamza dede, oni koji probodoše Velikog Vezira Mehmed pašu Sokolovića, zbog nepravde koju im stalno činiše vezirovi janičari. Na istom ili u istom ovom Konjević Polju, gdje mještani htjedoše napraviti najpozitivniju priču i najveći zajednički iftar za 7000 postača i gostiju, ponovi se nepravda učinjena zbog takozvanog clickbaita ili intencija autora da za svoj članak pomoću senzacionalističkog naslova navuče što više čitatelja.

Slika koja je negativno iskorištena i kojom je na ove ljude bačena ogromna mrlja, kao metastaze se proširila internetom i medijima u Bosni i Hercegovini, ali i šire.
Slika dječaka koji sa kartonskim natpisom čuči iza šatora u kojima u tom trenutku iftari – jede 7000 ljudi.

Ovim povodom pozvali smo jednog od glavnih organizatora ovog iftara, Azmira Husića, doskorašnjeg predsjednika FK Sloboda Tuzla i biznismena, koji je porijeklom iz ovih krajeva, ali pozvali smo i za objašnjenje svoje verzije vijesti tražili od novinarke N1 televizije, Adise imamović.

Evo šta o kompletnom događaju iz Konjević Polja kaže Azmir Husić

Uspjeh polovičan, kao i jedna strana medalje koju je web portal N1 Tv objavila, naime od ljudi koji uređuju ovu web stranicu dobili smo objašnjenje da se neće očitovati telefonskim putem, ali da možemo u pisanoj formi na mail dostaviti pitanje, a redakcija će razmotriti da li će se o ovom slučaju očitovati.

Usporedbe radi, na svakom koraku u Bosni i Hercegovini, a ne treba otići daleko od samog Sarajeva, stoji na stotine djevojčica i dječaka sa papirima u rukama na kojima piše POMOZITE DA NAHRANIM PORODICU! U jednom od komentara koji se mogu čitati na stotinama portala koji su objavili ovu fotografiju, neko je napisao “Zašto ekipa televizije, koja je ovo i objavila, nije uvela u te šatore dječaka i da se sami uvjere ko mu zabranjuje da jede sa ostalim postačima”.

Ono što je uspjelo onima koji su to htjeli, jeste da se javnost u BiH ponovo podijelila, na milion strana i dijelova.
Do objave ovog priloga, od strane uredništva N1 nismo dobili objašnjenje, osim zaključka da smo kao društvo, prekucali sve granice dna bilo kakvih objektivnosti, morala, etike, iskrenosti i kvaliteta, gazeći i preko spstvenih svetosti, trčimo za što više negativnosti, za crnom hronikom, za… u utrci za lajkom i klikom više.

Pripremio: Hazim Mujčinović

 

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button