Kolumne

Događaj sedmice: „Super žena“ projekat Europe!













Iza nas je sedmica u kojoj je preminuo  Muhamed Ali, bokserska legenda svijeta. Sedmica u kojoj je hrvatska vlada skoro pa pala, još se samo za slamćicu drže. To je i sedmica u kojoj su nakon 27 godina gostovali u Tuzli Bijeli dugmići. I konačno, sedmica u kojoj  obilježen Dan Europe u Bosni i Hercegovini i promovisane univerzalne  vrijednosti ovih prostora. Ovo je i sedmica u kojoj je mlada Španjolka Garbina Muguruza pobijedivši Serenu Williams osvojila svoju prvu grand slam titulu na Rolland Garosu u Parizu…

Možda bi se moglo nabrajati još, ali nekad se poslože bitne stvari u kojoj teško da možete izdvojiti ono bitno. Iskusniji bi rekli sve je do nas i važnost dajemo onome čemu smo predani. Drugi bi se opet zapitali zašto je ta Vlada u susjednoj Hrvatskoj toliko bitna, gledajmo mi svoja posla. Sve bi to bilo puno lakše da ta tzv. „naša posla“ nisu u uskoj političkoj korelaciji sa partijama i ljudima i u našoj zemlji. Tu su statistički gledano „standardne devijacije“ vrlo male. Naše stalno gledanje preko plota, u komšijsko dvorište, daleko je od puke znatiželje. Da nije copy-paste politika, koketiranja sa vladajućima iz susjedstva kod nas bi sve bilo puno lakše. Riječju gledali bi svoja posla i voljeli samo svoju zemlju.

Dugo najavljivan koncert Bijelog dugmeta, muzičke ikone i bivše Jugoslavije, i sadašnjih državica, prema mišljenju mnogih nije ispunio očekivanja. U prolazu, jedan od posjetilaca komentarisao je – da su ovako pjevali prije, nikada ne bi postali zvijezde. Vjerovatno da je istina negdje u sredini, jer ne treba zaboraviti faktor vrijeme, koje neumitno teče i ostavlja upečatljive tragove. Bilo kako bilo vrijednost ovog koncerta je u nečemu drugom. Predstavile su se nove grupe iz Tuzle, pa naše Tuzlanke. Jednom će moći pričati pjevali smo na koncertu „Dugmića“… I konačno okupili su se ljudi svih generacija koji još uvijek nostalgično govore o Jugoslaviji. Zato nije slučajno da se i zastave bivše nam države zavijorila uz poznate taktove Dugmića i poziva „…svi na noge“. Ko je želio da razmišlja mogao je pronaći za sebe puno konotacija sa vremenom i zbiljom u kojoj mi živimo.

Konačno, projekat Radio kameleona i portala Ženski.ba „Super žena“ dobio je svoju verifikaciju i izvan Tuzlanskog kantona. Izdvojena kao pozitivan primjer evropske prakse „Super žena“ je izabrana za medijski projekat godine. Između više nominacija za medijski projekat godine za promociju i afirmaciju žena  u Bosni i Hercegovini, a u okviru obilježavanja Dana Europe „Super žena“ je tako dobila, prvo,  posebno i zasluženo mjesto.

Sad se možemo zapitati zašto i kome je to bitno!?? Sigurno ima i onih koji to već čine, jer znamo mi nas… S pravom možemo reći sve je to bespotrebno  zbog uloge koju žena ima u društvenom i političkom životu ove države. Bez imalo straha, da potpisnika ovih redova proglasite okorjelom feministkinjom, samo mogu reći da treba malo pogledati u statističke izvještaje u ovoj zemlji i puno toga će nam biti jasnije. Iako po broju diplomiranih osoba u BiH nema posebne razlike, ipak je puno više muškaraca na rukovodećim mjestima, u političkim strankama, u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti… Na drugoj strani koliko je samo nasilja u porodici gdje su žrtve žene!? Iako naši stari vole reći da žena drži tri stuba porodice, a onaj četvrti je muškarac, njen glas u ovakvoj Bosni i Hercegovini nema istu snagu. I zato projekat Ženskog.ba „Super žena“ simbolizuje jednu sjajnu ideju promovisanja te naše bh.žene kao istinskog borca za sretnu porodicu, zdravo radno okruženje, podizanje potomstva bez stresa.. To naravno nije lako jer na tom putu i dalje je puno prepreka poput tradicije, konzervativnih, pa i retrogradnih pogleda na život  i mjesto žene u društvu. Jer, ONA mora biti smjerna dobra supruga ili ljubavnica, vrijedna, održavati kuću, podizati djecu, kuhati, peglati i opet zadovoljna i na radnom mjestu. „Super žena“ malo je obrnula te vrijednosti i prikazala slabiji pol u puno boljem izdanju, upravo onakvom kakvo i zaslužuje. Zato „Super žena“ ide dalje.

                                                                        Piše: Biljana S.Tomić

 

 

Svake godine Dan Evrope, se organizira u drugom gradu Bosne i Hercegovine, jer proces evropskih integracija, kažu u Evropskom pokretu, tiče se svih građana naše zemlje.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button