Zanimljivosti i zabava

PRVA ŽENA IMALA JE 15 GODINA: Ovo su sve žene Josipa Broza Tita

Josip broz Titio je definitivno volio žene, slažu se svi historičari na Balkanu. Ženio se četiri puta, a navodno je bio slab na crnokose žene izraženih oblina, kakva je bila i njegova posljednja i najpoznatija supruga Jovanka Broz.

Ipak, prije Jovanke, Titov ljubavni život je imao dugu historiju.

Možda će Vas zanimati i:

“Prva njegova žena bila je Ruskinja Pelagija Belousova, koja je imala samo 15 godina kada se udala za njega. On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Vjenčali su se i dobili dijete, Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona poslije nekog vremena vratila u Rusiju, gdje se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu”, prije nekoliko godina za srpski Blic rekao je Momčilo Jokić, autor knjige “Tajni dosje – Josip Broz”.

Nakon razvoda od Pelagije, Tito je oženio Johannu Annu Koenig.

Bila je udana za jednog visokog njemačkog dužnosnika, koji je poslije dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora, a internacionalna organizacija Crvene pomoći je poslije toga organizirala odlazak njegove supruge u Moskvu, gdje je dobila pseudonim Lucija Bauer, tvrdi Per Simić, autor prve Titove biografije i dodaje da je vrlo vjerojatno ona bila ljubav Titova života.

Treća Titova supruga bila je bogata Slovenka židovskog porijekla Herta Haas, a za Tita je, tvrdi Momčilo Jokić, bila najznačajnija. Upoznali su se u Parizu 1937. godine.

tito1
Dok je bio u braku s njom, počeo je vezu s Davorjankom Paunović, koja mu je bila tajnica. Navodno je njihova veza bila jako strastvena, a susreti jako glasni.
Davorjanka se u međuvremenu razboljela od tuberkuloze i umrla, a Tito je tražio da je sahrane pored njegove rezidencije u Beogradu.
Jovanku Budisavljević, kasnije Broz, upoznao je tokom desanta na Drvar, kada su i prvi put plesali.
Nagađa se da je ona namjerno dovedena u Beli dvor kao domaćica da bi ga osvojila i utjecala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vrijeme bio nezasitan.

tito2

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button