VijestiZanimljivosti i zabava

U Hrvatskoj završena plaža od milion eura, kupanje samo na vlastitu odgovornost

Na svom službenom portalu oglasio se Grad Vodice sa obaviješću kako će u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima biti očišćena od ostataka građevinskog materijala novouređena gradska plaža “Vruje” te da će se taj plažni objekt moći koristiti za kupanje i sunčanje od utorka ujutro. Međutim, sveopću zbunjenost izazvao je dio obavijesti u kojemu se navodi, da se na plaži “Vruje” može kupati i sunčati isključivo na vlastitu odgovornost, javlja Jutarnji list.

U prvom trenutku pomislilo se da su se u vodičkom akvatoriju ispred plaže pojavili, ne daj Bože, neki opasni morski psi, pa se kupači upozoravaju da u more mogu ući na vlastitu odgovornost. No, šalu na stranu. Zbog čega se na “Vrujama” može kupati samo na vlastitu odgovornost – pitali samo Branku Juričev-Martinčev, bivšu gradonačelnicu Vodica za čijeg je mandat ovaj projekt započeo, a najvećim dijelom i realiziran.

Možda će Vas zanimati i:

– Svaki novouređeni ili izgrađeni objekt, pa tako i ova naša plaža mora imati upotrebnu dozvolu. Kako je ovdje riječ o projektu koji se realizira u dvije faze, uporabna dozvola bit će izdana do ljeta 2018. godine kada budu okončani radovi druge faze, a koji će krenuti najesen – kazala nam je Juričev-Martinčev.

Nova gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić ističe kako je ova prva faza bila vrijedna oko osam miliona kuna, a kako su planirani radovi druge faze znatno manjeg opsega i “teški” su milion kuna.

– Dakle, u toj drugoj fazi još nam predstoji popločavanje kompletnog obalnog dijela plaže i izgradnja zaštitnih ograda na plažnim otočićima. Moram napomenuti, da ne bi bilo zabune, ovako novouređena plaža nije opasna za kupače. Međutim, budući da ona još nije u cijelosti završena, te da shodno tome nije izdana uporabna dozvola, naša je samo zakonska obaveza da upozorimo građane da plažu koriste na vlastitu odgovornost. Sukladno tome bit će postavljene table s natpisima da kupači plažu koriste na vlastitu odgovornost. Po završetku turističke sezone prelazimo na drugu fazu uređenja ove naše istočne gradske plaža – kazala je dr. Tomić.

Za podsjetnik je da je projekt uređenja ove plaže koja se prostire 4,5 hiljada kvadrata vrijedan devet miliona kuna. Nakon obavljene rekonstrukcije, plaža je koncipirana na sistemu zatvorenih laguna i bazena u kojima će temperatura mora biti i do deset stepeni viša u odnosu na ostale plaže. Time se očekuje znatno produženje kupališne sezone, praktički od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni, a što donosi znatni produžetak turističke sezone i veći broj noćenja.

Inače, svi elementi koji su se koristili u uređenju plaže mogu su reciklirati i modularno izmjestiti te nadograđivati, ovisno o budućim potrebama i zahtjevima destinacije. Pored tipičnih plažnih sadržaja, ovom rekonstrukcijom “Vruje” su dobile i svojoj polivalentni karakter. Naime, taj prostor će tokom noćnih sati koristiti kao pozornica i galerija na kojima će se nuditi raznovrsni kulturno-umjetnički i muzički sadržaji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button