BiH

U Goraždu održana pokazna vježba Oružanih snaga BiH ‘Drina 2022.’













U Goraždu je danas u užem dijelu grada realizovana pokazna vježba Oružanih snaga (OS) BiH u saradnji sa civilnim strukturama vlasti u Bosanskopodrinjskom kantonu “Pomoć civilnim strukturama u slučaju poplava DRINA 2022”.

Vježbu su zajedno izveli pripadnici 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade stacioniranog u kasarni Kosova kod Ustikoline, zračne snage Oružanih snaga BiH, jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, Kantonalne uprave civilne zaštite i Grada Goražde.

U prisustvu brojnih zvaničnika, građana i učenika osnovnih i srednjih škola, demonstrirana je spremnost za pravovremeno djelovanje svih struktura koje učestvuju u spašavanju od poplava, ali i u slučaju napada terorista, kako bi se sagledale mogućnosti i materijalno-tehnička sredstva u slučaju potrebe za djelovanjem u stvarnim situacijama.

U Goraždu održana pokazna vježba Oružanih snaga BiH "Drina 2022."

Evakuacija povrijeđenog, spašavanje civilnog stanovništva, kao i ranjenog pripadnika ministarstva unutarnjih poslova te oboljelih od Covida, samo su neke od izvedenih akcija.

– Naš cilj je bio da prikažemo spremnost OS BiH u koordinaciji s civilnim strukturama vlasti i MUP-om BPK-a, na koji način pružaju pomoć civilnom stanovništvu u slučaju poplava. Kroz sami tok vježbe podržavale su nas zračne snage OS BiH – kazao je komandant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OSBiH major Senaid Srna.

Načelnik 4. Pješadijske brigade OS BiH, pukovnik Mirnes Ćosić, naglasio je da je opredjeljenost Oružanih snaga BiH takva da jedan od zadataka predviđenih Zakonom o odbrani realizuju na način da se pripremaju i obučavaju da u svakom momentu mogu priteći u pomoć, na zahtjev civilnih struktura vlasti u slučaju bilo kakvih katastrofa ili elementarnih nepogoda.

– Ono što očekujemo u narednom periodu je da se ovaj proces nastavi, da se program o modernizaciji OS BiH stavi u funkciju i da dobijemo novu opremu a samim tim da prikažemo i druge napredne tehnike koristeći savremeniju opremu za ovakvu vrstu operacija – kazao je Ćosić.

U Goraždu održana pokazna vježba Oružanih snaga BiH "Drina 2022."

Pokaznom vježbom zadovoljne su i civilne strulture BPK-a i Grada Goražda.

– Naša je želja i prijedlog da organizujemo što više ovakvih vježbi u različitim okolnostima i vremenskim uslovima tako da ćemo pokušati u te svrhe obezbijediti i nužne resurse, što iziskuje određena tehnička, organizaciona i logistička ulaganja – kazao je pomoćnik gradonačelnika Goražda za civilnu zaštitu Sanid Zirak.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button