Vijesti

Počele pripreme puta na trasi Nezuk – Potočari : Ove godine će staza “Marša mira” biti najuređenija!

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i Pododbora „Marš mira 2017“ svakodnevno obilaze radove na trasi Nezuk – Potočari.

Tom će trasom 8. jula krenuti kolona učesnika ovogodišnje manifestacije.

Možda će Vas zanimati i:

Pri kraju su i radovi na mostu preko rijeke Drinjače u Glodima, u zvorničkoj općini, te trasiranje i nasipanje puta u pet naselja ove i bratunačke općine.

Predsjednik Pododbora „Marša mira 2017“ Munir Habibović kaže da su radovi na mostu u poodmakloj fazi i da po utvrđenoj dinamici teku poslovi na trasiranju puta Parlog – Crni Vrh, Liplje – Kamenica, Pobuđe – Suljići i Potkruška – Rahunici.

– Sve radove na trasi Nezuk – Potočari, u dužini od 100 kilometara, finansira Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe. Mještani naselja kroz koje prolazi trasa počeli su čistiti i korov pored trase, a uređuju se i obilježene masovne grobnice i lokaliteti, gdje će biti održani časovi historije. Svi radovi trebali bi biti završeni do 3. jula, kada će komisija obići kompletnu trasu i dati konačno odobrenje za njeno korištenje – pojasnio je Habibović.

Sudeći prema dinamici radova, ove godine će staza velikog pohoda biti najuređenija, što će u dobroj mjeri olakšati kretanje učesnika „Marša mira“ i skoro na cijeloj stazi pristup vozilima medicinskih, novinarskih i drugih ekipa. Najkritičnija dionica je prijevoj Udrča, koji treba savladati kozijom stazom, a na toj dionici učesnicima pohoda najviše se pruža medicinska i druga pomoć.

Habibović kaže da se do sada prijavilo više od 3.500 učesnika iz naše zemlje i zemalja širom svijeta, te da svakodnevno stižu pojedinačne i grupne prijave. Procjenjuje da bi na ovogodišnjem pohodu moglo biti oko sedam hiljada učesnika.

On upozorava učesnike pohoda da ponesu rezervnu odjeću i obuću i zaštitu od kiše, te napominje da će se spavati u šatorima na lokalitetu Liplja i Mravinjca. Svi učesnici će biti registrirani na dan pohoda na startu u Nezuku.

Izvor: AvazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button