Sport

Luis Enrique novi trener PSG-a










Bivši trener Barcelone i španske reprezentacije Luis Enrique novi je trener Paris Saint-Germaina, objavili su u srijedu na službenom mrežnom portalu francuskog prvaka koji je ranije istog dana objavio da je dogovorio prekid saradnje sa dosadašnjim trenerom Christopheom Galtierom koji je na klupi proveo samo jednu sezonu.

Luis Enrique je s PSG-om potpisao dvogodišnji ugovor, a osim imperativa osvajanja domaćih trofeja, pred 53-godišnjim Španjolcem je i najveći izazov – osvajanje Lige prvaka.

“Ne sumnjam da ćemo imati sjajnu momčad. Drago mi je što se pridružujem klubu kako bih uživao u novom iskustvu. Tako je uzbudljivo upoznati nove ljude, živjeti u ovom gradu, naučiti novi jezik i, iznad svega, voditi PSG,” izjavio je Enrique na predstavljanju.

U klubu neće zateći Lionela Messija, s kojim je tokom svog trenerskog mandata u Barceloni osvojio trostruku krunu 2015. evropski Superkup i naslov klupskog prvaka svijeta, 2016. odbranio naslov prvaka Španije te još dvaput trijumfovao u Kupu kralja. Enrique je od 2018. bio izbornik Španije, sa stankom kad mu je teško oboljela i umrla kći.

S reprezentacijom je na Evropskom prvenstvu 2021. došao do polufinala, a klupu je napustio nakon poraza od Maroka u osmini finala Svjetskog prvenstva u Katru prošle godine.

Enriqueov prethodnih Cristophe Galtier, bivši trener Lillea i Nice, morao je otići, iako je imao ugovor do ljeta 2024. Osvojio je 11. naslov prvaka Francuske, ali ga je otkaza koštalo ispadanje u osmini finala Lige prvaka od Bayerna te poraz od Olympique Marseillea u osminu finala Kupa Francuske.



Izvor
Bljesak.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button