Lifestyle

Izbjegni ljetne crijevne zaraze: 13 situacija u kojima obavezno treba prati ruke

Za obranu od virusa i bakterija koje preko ruku možemo unijeti u organizam nije važno peremo li ruke hladnom ili toplom vodom, ako koristimo sapun i peremo ih pravilno, pokazala je studija Sveučilišta Rutgers.

Istraživanje je obuhvatilo 20 volontera, od kojih su neki prali ruke s vodom temperature 15 stupnjeva Celzijevih, a drugi vodom temperature 26 stupnjeva Celzijevih s različitim količinama sapuna. Količina bakterija na njihovim rukama nakon pranja nije se bitno razlikovala  s obzirom na temperaturu vode. Iako uzorak ispitanika još nije dovoljan da se ta tema zaključi, to pokazuje da će sapun i s toplom i s hladnom vodom odraditi svoje, ako se ruke peru kako treba, kaže voditelj istraživanja, prof. Donald Schaffner. Ruke je posebno važno prati ljeti kada visoke temperature pogoduju širenju crijevnih zaraznih bolesti za koje je karakteristično da se  najčešće prenose preko zaražene hrane ili prljavih ruku i ulaze kroz usta u organizam.

Situacije u kojima obavezno treba prati ruke
Prije svakog kontakta s hranom i pripremanja obroka
Poslije rada sa sirovom hranom (primjerice nakon obrade sirovog mesa ili ribe)
Neposredno prije jela
Poslije korištenja WC-a
Poslije mijenjanja pelena djetetu ili brisanja stražnjice
Poslije kontakta sa životinjama
Poslije diranja smeća
Poslije njege bolesne osobe
Poslije kašljanja i kihanja
Poslije igranja vani
Poslije dolaska izvana, posebno nakon vožnje javnim gradskim prijevozom ili boravka u prostorima u kojima boravi mnogo ljudi
Nakon diranja novca
Svaki put kad su ruke vidljivo prljave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button